Cikk oldal
2008-06-16

Tartásokon, nádfalaknál

Ragadozók a Soriból
Tisztában vagyok vele, hogy nem juthat mindenki jó haltartónak számító tartás közelébe. Először, mert kevés a partról is horgászható hely. Csónakkal pedig nem rendelkezünk mindannyian. Másodszor, mert a víz felszíne alatt rejtőző tartások pontos helye hétpecsétes titok. Maradnak a látható fák, nádfalak, a közelebbi ismerettel nem rendelkezőknek.

Jól jött hozzá a csónak
Jól jött hozzá a csónak

Partról nehéz elérni
Partról nehéz elérni
Látható vízhozta fa
Látható vízhozta fa

Beállás nádfalhoz
Beállás nádfalhoz

A bevezetőben említett nehézségek ellenére, ha sok időt, energiát fektetünk a vízterület feltérképezésébe, mondjuk radarral, szert tehetünk néhány igazi halbánya koordinátáira.
Tipp: A horgásztanyák büféiben - nem kevés sörért vagy más italért - szintén hozzá juthatunk a kincset érő információkhoz.
Ne gondolja senki, hogy az infók beszerzésével már biztosra mehet. Ezer apróság van, ami az eredményességet befolyásolja. Nagyon sok beszakadt horog és ólom árán tudjuk csak igazán felmérni, hol és hogyan érdemes a kincses bánya kitermelésébe fogni. Ha már „behorgásztuk” a tartásunkat, fejünkben kialakul egy térkép, ami segít a pontos beállás és csali bevetés helyének meghatározásában. Vannak, akik papírra is vetik a tapasztalatukat. Emlékeztetőnek jó lehet a rajz, de a víz és az emberi kéz mindig változtat a körülményeken.

Egy partról is elérhetõ
Egy partról is elérhetõ
és lakója
és lakója

Tipp: Felhívom a figyelmet arra, hogy a RDHSZ horgászrendje tiltja a tartások létesítését.
Sajnos képpel nem tudom illusztrálni, de leírom, hogy miket rejt a víz mélye. Tudomásom van elsüllyesztett kályháról, IFA tehergépkocsi kaszniról, csónakról, ruhásszekrényről, Salgó állványról, és komplett konyhabútorról. Az utóbbihoz szék és asztal is tartozik. Volt szerencsém egy akadást követően kihúzni egy vándor kagylóval belepett széket, ami meggyőzött, hogy nem volt „kacsa” a tartás alkatrészeiről terjengő legenda.

Ígéretes nádsarok
Ígéretes nádsarok

Nézzük, mire van szükségünk a horgászathoz. Az esetek túlnyomó többségében, ha tartás, akkor úszós szerelékről beszélünk. Megpróbálom ezt a témát kibontani és nem foglalkozom most az egyéb extrémnek mondható esetekkel.
Botunk legyen 4 m körüli közepesen erős, ráillő orsóval. Zsinórunk egyéni ízlés kérdése. Én 0,20 mm-est használok. Sokan néznek bolondnak emiatt, de szakításom már nagyon régen nem volt. Tavaly nyáron búcsúzott tőlem egy 8 kg körüli csuka, de az is a rossz akadás miatt.
Tekintettel arra, hogy folyóvízben horgászom a csúszóra szerelt úszó nem játszik. A képeken látható módon szerelt, egyszerű alkatrészekből álló készség gyorsan összerakható. Vannak, akik másképpen csinálják. Ahány ház, annyi házmester.

Úszó
Úszó
Ólom és ütközõ
Ólom és ütközõ
Horog
Horog

Egyben
Egyben

Célszerű nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy mi és hogyan kerüljön a horogra. Természetesen csalink, élő kishal. Előszeretettel használom a küszt, mert vékony alkata miatt hamar nyelik a remélhetőleg éhes ragadozók. Kétféleképpen tűzhetjük horgunkra, az állánál vagy a hátán keresztbedöfve.

Legjobb a sneci
Legjobb a sneci

Hátba tûzve
Hátba tûzve
vagy állba
vagy állba

Tudom, hogy nem humánus dolog az élőhallal történő csalizás, de ide még nem találtak ki jobbat. Nagyon kényes kérdés, hogy kapáskor, mennyi ideig nyelessünk. Itt van jelentősége a csalink méretének, mely lehetőleg kisebb termetű legyen. Erre azért van szükség, hogy a rendelkezésünkre álló kevés idő alatt, a biztos akadás reményében vághassunk be. A nagyobb halacskát hosszabb ideig nyelő rablóhal, könnyen akadót fog, ha engedjük neki. Illetve az esetleg méreten aluli süllőket nem kell megölni a mélyre akadt horoggal.

Jó idejû bevágással, nem sebezzük meg a kicsiket sem
Jó idejû bevágással, nem sebezzük meg a kicsiket sem

Ha megakasztásunk sikeres, határozott mozdulatokkal kormányozzuk ki a rengetegből, a horogra akadt zsákmányt.

Az ágak mutatják a törzs helyét
Az ágak mutatják a törzs helyét

Határozott mozdulattal kormázzuk ki közülük
Határozott mozdulattal kormázzuk ki közülük

Ha mindent jól csináltunk szép élményekkel gazdagodhatunk. Nem csak süllő, hanem csuka és balin is megfordul a tartásokban. A drótelőkét mellőzzük, mert az a néhány csuka nem szokott annyira elterebélyesedni, hogy szükség legyen rá. Véletlenül beleakadhatunk az idelátogató nagybajuszú uraságok egyik- másik példányába is. A fogható méretűekkel meg tudunk birkózni. A nagyobbak meg úgy is átrendezik a környezetet és a lelkivilágunkat, majd durranós szakítással távoznak. Aki ezt rosszul tűri, egy erős szerelékkel ücsöröghet heteket, hátha megfogja a királyt. De tapasztalatból mondom, hogy a nekik méretezett cuccra a legritkább esetben kapnak. Ha mégis beakad egy igazi, még mindig nagyon kétes kimenetelű, erőszakos küzdelem vár a bátor emberre. Kevés olyat ismerek, aki tartásból sikerrel bányássza ki a nagyobb méretű harcsákat.

Vagy süllõ
Vagy süllõ
Vagy csuka
Vagy csuka

Elbambult balinkapás eredménye
Elbambult balinkapás eredménye

A vízben és a parton is megférnek együtt
A vízben és a parton is megférnek együtt

Fogható méretû bajszi
Fogható méretû bajszi

Szeretném a végén megemlíteni, hogy senki ne várja a horgásztársaktól az önzetlen információ áradatot, mert sok munka és kitartás kell az eredményes tartás horgászathoz. Emelje ki mindenki a túl méretes hátsóját a sörtartós fotelból! Hagyja otthon az önetetős fenekező botjait! Szálljon vízre és derítse fel a környezetében található lehetőségeket! Majd érezze jól magát a sikeres horgászatot követően, az értő közönséggel társalogva, egy hideg ital fogyasztása közben. Így már joggal tekintheti magát partnernek a közös információ cserében.
Írta és fényképezte: Kovács Zoltán
Szólj hozzá:
Varga#1 2009. 03. 02., 19:52adathalász2 - megtaláltam
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.