Cikk oldal
2009-04-09

Speciális feeder szerelékek 3.

Az ólomszalajtó
Érdekes módon ennek a szereléknek az elkészítését a marker floathoz tartózó különleges összeállítás inspirálta. Különlegessége, hogy a nehezék egy külön előkén szalad.

A marker floathoz létezik egy egyszerű, alapjaiban egyszerű szerelék összeállítás, ami a pontos működéshez elengedhetetlen. Két fontos jellemzőjét említeném meg, elsőnek, hogy a kosár vagy a nehezék egy külön, gubanc-gátlóval szerelt előkén mozog. Ezt a mozgást nagyban segíti a nagyméretű karika. A marker úszónál elsősorban ezekre azért van szükség, hogy az úszó könnyen a felszínre tudjon emelkedni, valamint a zsinór ne akadjon el az ajzat növényekben.
Ha már a két előnyből egyiket sikerül átültetnünk egy feeder végszerelékbe, akkor már nyert ügyünk van. Az etetés jelző úszó helyére tehát előkét kell akasztani, a súlyt esetleg feeder kosárra cserélhetjük. Nézzük részletesen az összeállítást.

Speciális feeder szerelékek 3.

Egy egyszerű rajz, a szerelék működését próbálja bemutatni. A működés lényege, hogy a horgot a csalival bármilyen irányba nagy távolságba elhúzhatja a hal, anélkül, hogy megemelné a nehezéket.

Speciális feeder szerelékek 3.

Első lépésként el kell készíteni a nehezéktartó előkét. Ehhez először levágunk a hajlékony gubanc-gátló csőből 20 centimétert.

Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.

A fonott zsinór belefűzése nem könnyű feladat. Szükségünk lesz fűződrótra a művelethez. Én ehhez a szerelékhez 0,16-os egyszerű fonott zsinórt használok. Ha sikerült átfűzni, akkor felhúzunk rá egy nehezéktartó kapcsot (lehet forgókapocs is).

Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.

Ha ezt stabilan megkötöttük, akkor szorosan ráhúzunk egy rövid zsugorcsövet. Majd még egyet a csőre, erre később lesz szükség.

Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.

Az egyik vége készen is van. A másik végére fel kell kötnünk a képen szereplő műanyag dupla karikát. Ez a lelke a szereléknek. A nagyméretű karikán a főzsinór (végén az előkével és a horoggal) könnyen átszalad rajta. Hasonlóan az előző kapocshoz felkötjük a zsinórra. Lehetőleg minél közelebb a csőhöz. Ha ez megvan, akkor a már előzőleg felhúzott zsugorcsövet, vissza ráhúzzuk.

Speciális feeder szerelékek 3.

Én egy teáskannába szoktam vizet forralni. A kifújó gőz tökéletes a zsugorcsövekhez. Valamint a forró vízből nagyszerű frissítő tea készíthető. Most pihenünk egyet, majd folytatjuk a szerelék készítését. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban a kapott összeállítás egyedülálló lesz.

Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.

Következő lépésként ismételten a fonott zsinórhoz kell nyúlnunk. Jelen esetben egy 0,20-asból vágok le 70 centimétert. Ez a legkisebb méret, amit ajánlani tudok. Ez határozza meg a hal szabad útját, ezen a szakaszon nem veheti észre a nehezéket. Következhet a már előzőleg elkészített oldalfül, valamint egy műanyag, egyik oldalán lekerekített henger (középső kép), ami maga az ütköző. A henger felöli oldalra felkötjük a szilikonos előketartó kapcsunkat. A kapocs jelen esetben egészen belecsúszik az ütközőbe.

Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.
Speciális feeder szerelékek 3.

A másik (oldalfül felöli oldalra) fel kell húznunk egy gumigyöngyöt. A zsinór ezen végét egy dupla karika (karikában karika) zárja. Többet nem kell kötnünk, ígérem. Már csak a gumigyöngyöt kell fel húznunk, hogy rászoruljon az egyik karikára. Erre azért van szükség, hogy a nehezék ne szaladjon fel a főzsinórra, vagyis ez egy egyszerű ütköző.

Speciális feeder szerelékek 3.

A kész szerelék könnyen tárolható, előre elkészíthető. Én is, mint a legtöbb szereléket egy táskában tárolom. Így mindig bevetésre kész.

Speciális feeder szerelékek 3.

Egy áldozat, ami egy ilyen szereléken vesztett rajta. Remélem felkeltettem az érdeklődésetek, és kipróbáljátok ezt a nagyszerű végszereléket.

Tipp:
Ez az összeállítás nem arról szól, hogy minden felhasznált alkatrészt most azonnal meg kell venni! Sőt, inkább azt mondom, mindenki bátran nézzen körül a táskája mélyében, hátha talál hozzávalót. Lehet, hogy még jobb alkatrészt is talál, mint amit én most itt bemutattam! Jó szerelgetést!

Szöveg, fotó és grafika: Kocsis László
Szólj hozzá:
fuzi#1 2009. 04. 30., 09:46Adathalász 3. - Megtaláltam!
cilapower#2 2009. 04. 17., 00:54Köszönöm BOGYO!

Pont ezt az összefüggést kerestem!

Laci

****
Érdekes, hogy Angliában a mai napig csak "carp angler" van, nincs bojlis, meg feederes horgász. Pedig ők tudnak egyet s mást mindkét dologról.
****
bogyo#3 2009. 04. 16., 13:15Kacifántos egy végszerelék, az igaz, de "szánalmasnak" azért nem nevezném a dolgot. A cucc központi eleme az a bizonyos kis műanyag karika (run ring), mely az ólom/önetető szabad futását biztosítja a főzsinóron. Ezt a kis bizbaszt szinte mindenféle fenekező módszernél megtalálhatjuk, a bojlis pontyhorgászattól kezdve a csuka/süllő horgászatánál használt végszerelékekig bezárólag. Ötletes, hasznos, nem drága. A bemutatott végszerelék egyes elemeinek szükségessége vitatható, de ha csupán egy lehetőségként tekintesz a cikkre, akár hasznosnak is találhatod. Persze nem kell nekem védenem a szerzőt, ha szükségesnek látja, megteszi maga...:)))

Ami elgondolkodtatott, az az, hogy ez most egy bojlis vagy feederes vagy mifenés végszerelék?! Nem is értem, miért merül fel kérdésként ez a dolog, nem tök mindegy, hogy egy szerelési mód, vagy eszköz, aprócikk honnan származik? Ha a sliccemen zippzár van és golyóstoll a kezemben, akkor én csak űrhajós lehetek... vagy mi?

Érdekes, hogy Angliában a mai napig csak "carp angler" van, nincs bojlis, meg feederes horgász. Pedig ők tudnak egyet s mást mindkét dologról.
Chris#4 2009. 04. 15., 21:02Hali!

Jaja, a fejlődés nem áll meg. Scotthorn valóban arról híres, hogy sokszor olyan dolgokat művel, amiket más nem, vagy akár más ember azt képtelenségnek tartja. Ennek ellenére mégis nyer! 5-szörös világbajnok!

Bátraké a szerencse.:)

Az egyik versenyhorgász barátomtól már többször megkérdeztem ezt-azt, hogy az jó-e lehet vagy sem. Erre ő azt mondta: "csináljam bátran, sokszor a szokatlan dolgok kipróbálásával leszünk sikeresebbek." Példaként felhozta az angolokat.

Például a Pontyvilág márciusi számában bemutatott Scotthorn-féle páternoszteres matchbotos szerelék. Na az nem semmi. :) Szerintem rajta kívül nem sok embernek jutott volna az eszébe.

Béke!
Krisz
cilapower#5 2009. 04. 15., 20:26Szia Esoxl!

Ez a véleményed a mindenféle vadító színű műcsalikról is? Meg az egymillió féle etetőanyagokról? A horgok és kiegészítők kavalkádjáról nem is beszélve.
Azt mondod ezeknek semmi értelme, szerintem sokan szállnak veled szembe...

Én nem, én elfogadom, hogy neked az újítások nem jönnek be. De azért megnézném mit mondanál pl. Scotthorn mesternek amikor elmagyarázza, hogy ez így működik.

Laci
esoxl#6 2009. 04. 15., 19:51Szánalmas ez az egész.
Ennyi munka és anyag befektetésével, gondold már át mire jutottál...! egy csúszó ólmos, egyhorgos fenekező szerelék. Jah, most jön majd a tudományos ömlengés, hogy így nincs gubanc, meg a hal ellenállás nélkül tudja a spiccet húzni, bla-bla... Ha felteszel egy gubancgátlós csővel ellátott etetőkosarat, amit egy forgóval ütköztetsz meg, majd az előkét abba hurkolod, semmivel nem leszel rosszabb helyzetben, mint ezzel a túlbonyolított szeméttel. Az már más kérdés, hogy arról már nem lehet cikket írni.
cilapower#7 2009. 04. 14., 07:23Szisaztok!

Nem értem mi a probléma. Ha én pontyot akarok fogni, egy nagy gömbölyű csalival akkor már bojlis vagyok. OKÉ, én bevállalom, legyek feederbotos bojlihorgász.
DE az azért lássuk be, a bojlis horgászat a mai hagyományos pontyhorgászatból akalult ki. Vagyis mindenki bojlis horgász. Egyébként a nagyhal szelekció másként nehezen oldható meg.
Egy érdekes történet: a régmúltban MO-on is használtak bojlit, azaz vagyis burgonya golyót. Tudtad? Csak sajnos nem lett felkepott, mert akkor mi lennénk a pontyhorgászat őshazája.

De komolyan, a csali besorolja a horgászt? Ezt nem étem. A cél a fontos, és szentesíti az eszközt.

Laci
Chris#8 2009. 04. 13., 23:17Ne azonnal értékeljetek! Olvassátok el figyelmesen az írásokat, mert a lényeg a részletekben rejlik.
Chris#9 2009. 04. 13., 22:51Helló!

Miért lenne ez bojlizás? Szerintem semmi hasonlóság sincs ez a szerelék és egy bojlis szerelék között. Ráadásul pl. az ábrán példaként bemutatott 14-es horogméret, és a 14-es előke még véletlenül sem a bojlival horgászók eszköze.

Ez gyakorlatilag egy hagyományos csúszó szerelék, csak annyiban különbözik a hagyományostól, hogy itt az ólom nem egy gubancgátlóval együtt csúszik a főzsinóron, hanem egy hosszú gubancgátlóval ellátott zsinór darab végére van felfüggesztve az ólom, és ezzel együtt csúszik a főzsinóron.

Elsőre az ábrán nem látszik, de figyeld meg részletesen az ábrát és meglátod.

Krisz
awashima#10 2009. 04. 13., 22:32Ez a fajta fedderezés már áttment bojlizásba....
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.