Fórum
Rendezés
Találatok száma/oldal
takacspityke2009. 06. 17. 10:25:41
takacspityke
halihó!
A Balatonon horgászva azt tapasztaltam, hogy hiába jelölök, hiába dobok pontosan ugyanoda minden egyes dobásnál, egyáltalán nincs jelentősége. Ha megy a hal, akkor pontatlan dobással is ugyanannyit fogok, mint jelölt zsinórral, pontos dobásokkal. Ha viszont valami oknál fogva nem jön a hal, hiába a legjobb etetőanyag, hiába a legfinomabb szerelék és HIÁBA A JELÖLT ZSINOR - simán elunom magam.
Yousoufe2009. 04. 15. 18:18:18
Yousoufe
Üdv!
Én most második éve horgászom matchbottal, és én is a klipszet használom. Nekem jól működik, bár néha elgondolkozom azon hogy 90foktól merre tértem el a dobás szögével, de azért általában rátalálok az etetésre, főleg mivel a keszegek/kárászok elég nagy felületen terülnek. Pontyot még soha nem fogtam matchbottal, csak egy compót.
Józsi
Chris2009. 04. 10. 14:39:02
Hali!

Jaja, én is így vagyok még vele, de szerintem kis gyakorlással bele lehet jönni.

Egy 4,5 kg-os ponty fárasztása ilyen finom cuccal nem rossz érzés.:)

Tegnap én is voltam kint pecázni, de az ekkora pontyok eddig még elkerültek. Megyek vasárnap is, remélem akkorra már tiszteletét teszi nálam is egy hasonló termetű ponty. :)

Krisz
Ladik2009. 04. 10. 10:36:11
Sziasztok!

A téma hatására múlt szombaton beklippeltem. Elég nagy (14g) wagglerrel horgásztam a csőhídin, a koncepció pedig az volt, hogy a klipp miatt ugyanakkorák lesznek a dobások, és a zsinór süllyesztésnél mindig ugyanannyit tekerek, így pontosan tudom a távolságot tartani. Hát 5-6 kilós ponty nem volt, de a nagy úszó, és a lágy bot visszarúgása miatt annyi gubancom lett, mintha először horgásztam volna matchbottal.

Másnap ugyanez a szerelék és koncepció kiválóan és gubancmentesen működött állóvízen, de 8 grammos úszóval. Beugrott egy 4,5 kg-os ponty, de a kb. 25 m-es távon a zsinór nyúlása és a bot lágysága simán engedte, hogy nyugodtan kiakasszam a klippből a zsinórt. A finom cuccra tekintettel 40 percig nyúztuk egymást. A part előtt a vízszintesen tartott bottal sikerült szegényt hullára fárasztani, a light bot gyengesége miatt reménytelennek tűnő felszínre emelés helyett.

Mindkét nap nagyon jó peca volt, vasárnap már a csúzli is pontosan talált...
balinttolnai2009. 04. 06. 19:29:42
Szia!

A dobásra gondoltam a vízszintes bottal kapcsolatban. Ha oldalra, lehetőleg széllel szemközti oldalra és kicsit lefelé tartja az ember a botot mikor clipp megfékezi a szereléket, nagyon jól lehet a hasasodást csökkenteni - ami pontosságot befolyásolná.

A fárasztással kapcsolatban teljesen egyetértek. Ha nincs a hal folyamatosan emelgetve, rángatva, sokkal nyugodtabban viselkedik - és rövidül a fárasztási ideje is.
Chris2009. 04. 06. 17:31:01
Hali!

Fárasztáskor én is vízszintesen tartom a botot. Nekem így jobban bejön, mert ezáltal a hal a fárasztás során szinte végig fenék közelben marad, nem csapkod a felszínen, és szerintem így gyorsabban is lezajlik a fárasztás menete.

Ezt az egyik versenyhorgász barátomtól lestem el, ő fáraszt így, és azt mondta, hogy amiatt is gyorsabb a dolog, mert a bit vízszintesen tartásától kibillen a hal az egyensúlyából. Ez mondjuk nem tudom, hogy mennyire van így, de az tény, hogy tényleg gyorsabb. Egy ideje, nagyrészt már én is így fárasztok.

Krisz
balinttolnai2009. 04. 06. 16:03:54
Sziasztok!

Tény, hogy "jó kéz" és némi rutin nem árt a clip használatához, de azok a hátrányok amiket Pecapetya felhozott gyakorlatilag teljesen kiküszöbölhetőek.

Ha rövidebbet dobsz függetlenül attól, hogy be van-e clippelve vagy sem, pontatlan lesz a horgászatod, tehát ebben az esetben nincs miről beszélni.

Ha nagyobb halat akaszt az ember, ahhoz meg lágy, rugalmas bot kell, oda kell figyelni, hogy mit csinál az ember és ennyi. A clip mögötti ütköző miatt nem lehet elrontani a távot, így csak időben ki kell clippelni - ez csak egy mozdulat -, utána meg vissza.

Olyan vízen tanultam meg ezt a technikát ahol átlag 2 - 3 kg pontyokból lehet akár 50-60 db-ot fogni tehát hidd el működik. Az a néhány tekerés zsinór (átlag 4 - 7 méter távtól függően) pedig legtöbbször elég még egy komolyabb halhoz is, persze már annak is függvénye, hogy kinek mennyire jó a fárasztási technikája.

A bot tartásához annyit, hogy én jobban szeretem vízszintesen oldalt tartani a botot és széllel szembeni oldalra, mert így lesz a legkisebb hasa zsinórnak.

Az viszont tény, hogy ez nem "nyeletőfékes - távdobós - félig boljizós" feederezős stílus kedvelőinek való módszer, és nekik egyáltalán nem ajánlom.
Lágy, rugalmas maximum 360-as medium bottal működik, maximum 60 - 80 gr-nyi dobótömegig. "Heavy" botokhoz nem való, mert nincs a botnak kellő lágysága, hogy elnyelje a dobás erejét és akár 0,25-ös főzsinórt is el lehet szakítani.

Jó gyakorlást!

Üdv. Bálint
Chris2009. 04. 05. 11:45:37
Hali!

Ha a clip-be akasztjuk bele a zsinórt és úgy dobunk, akkor becsapódás előtt 90°-os szögben, az égnek tartjuk a spiccet, ilyenkor lefékezi a zsinórt, és nem csapódik vissza a szerelék.

Egyébként én is attól tartottam, hogy elszakad a zsinór, vagy letörik a clip. Amiatt is hoztam létre ezt a topicot, hogy kinek mik a tapasztalatai.

Végülis kipróbáltam, és tényleg nem rossz, mert pontos. De nagyobb halat nem sikerült fognom. De, ha azt csinálom, amit Bálint leírt, akkor szerintem egy nagyobb hal sem fog gondot okozni.

Krisz

Pecapetya2009. 04. 05. 09:40:37
Sziasztok!

A clip-nek két hátránya van szerintem. Egyik, hogy távolabbi dobásnál, ha nem találod el a megfelelő dobóerőt, akkor a clip ugyebár visszafogja a zsinórt, és a rugalmassága miatt visszarántja, így több méterrel az etetés elé eshet a cucc, vagy vékonyabb zsinórnál nagyobb erőnél el is szakadhat.
A másik, hogy ha akasztasz egy emberesebb halat, és az nem oldalirányba vagy feléd szalad meg, akkor viszlát halacska és bele is tépted a cuccod.
Ladik2009. 04. 03. 22:10:59
Sziasztok!

Én főleg akkor használom a klippet, ha akadóhoz, vagy a túlparthoz közel kell horgásznom, és egy nagyobb dobás esetén biztos lenne az elakadás. Egyébként a browning carboxy ultraspeed orsó dobján rugóval van ellátva a klipp, ez még jobban tompítja a nehezebb waggler vagy a kosár megállításakor zsinórra háruló sokkot (legalábbis ez a duma). Ja és nagyobb, puhább műanyagból van, mint az átlag, hogy ne sértse a kanócot. Pont a hétvégén tekergettem egyet, de a színe és az ára elrettentett.

Egyébként nekem még nem szakadt a zsinórom, és halam sem ment el a klip miatt. Viszont a Bálint által javasolt ütközőt ki lehet váltani a zsinórjelölővel is, így nem kell sebészkedni a sniccerrel.

Üdv:

Ladik