Fórum
Rendezés
Találatok száma/oldal
rapanui2011. 07. 02. 00:16:26
rapanui
Helló:)

El tudnád nekem mondani Viktor, mi a különbség a Shimano Antares BX Spinning és a Shimano Aspire BX Spinning botok között.
A leírásokban sem anyagban, sem súlyban(minimális különbségek) nem találtam meghatározó eltéréseket. Árban azonban az Aspire kissé húzósabb.Hogy a Te szavaiddal éljek: hol a csel?

elôre is köszöm a válaszod
üdv
rapa
vittorio2009. 06. 25. 18:48:54
vittorio
A cikk átmozgatásából adódóan az egyes hozzászólásokat át kellett emelnem, technikailag ezt így tudtuk megoldani. Az áttekinthetőség valamivel nehezebb lett, azonban a hozzászólások tartalma változtatás nélkül olvasható továbbra is.

Zsolt1111 2009. 03. 29. 15:03:50
Szia Titánka.

Tudod milyen lenne egy ilyen botteszt?
Mintha megpróbálnád szövegesen körül írni Mozart; C-dúr szonátát hegedűre és billentyűs hangszerre című művét, akárki előadásában.
Ezt csak hallani érdemes, és még fül is kell hozzá.

Ezzel csak azt akarom mondani, ha kipróbálni, megfogni, rázogatni, nincs mód? akkor nincs az egésznek értelme. És még így is „fűl” kell hozzá. Vagyis ha valaki nem fogékony a finomságokra, természetesen ettől még bárki lehet „spiller” a pergetésbe, Sőt!... Szóval senki nem fogja érteni, mitől tudd többet, ha egyáltalán tud, egy 800 euróba fájó M3 pálca!? De mondhatnám, hogy egy 500 dolláros Sage jobban tetszene bárkinek szubjektíve, mint a drágább RST M3.

És mivel amúgy sem adnak ezek a méregdrága termékek egyetlen hallal sem többet, mint mondjuk egy 20 rugós jobb kínai, akkor ez nem csak felháborító, hanem felesleges rongyrázás is!

Üdv.
És szerintem Zsolt

titanka 2009. 03. 29. 08:36:06

Tisztelt Zsolt1111!

Azt gondolom a horgászbot kérdésben ezekkel a különleges botokkal jelentős kíváncsiságot indukált. Noha a bottesztelési módszereivel nem értek egyett, de a közös botteszt révén bepillantást tehettünk volna más érdekesebb fejlesztési irányokba is. Ez mindannyiunk épülését szolgálhatta volna. Sajnálom, hogy ebben nem akart résztvenni.

Zsolt1111 2009. 03. 28. 13:49:00
Sziasztok, hú, megpróbálok egyben reagálni, asszem nem lesz egyszerű, sem tökéletes.)))):-(

Pityu.

Semmi, csak segédkezőknél láttam a Benyus nevet.
És ilyen nickel írogat, tesztelget horgászeszközöket egy kolléga, ráadásul igen magas szinten, tőle mertem idézni, ennyi.

Vittorio!

„Nem össze-vissza húzogattunk pálcákat. Kétféle belehúzás volt,”

Nekem ez nem jött le, sajna. És ezért éreztem volna pontosabbnak egy tömeggel való terhelést.
De hozzátettem, mint egy huszárvágásként, hogy SZERINTEM!
Gondolom a jelentését nem kell elmagyaráznom?)))):-)


„hogy a Shimano tökéletesen alkalmas magas szintű horgászatra”

Jó legyen alkalmas, de akkor a spro, meg az összes többi kínai termék is az!{akkor meg minek kihangsúlyozni?}
Shimano egyetlen tulajdonsága emelkedik ki a hazai palettából, hogy mi az, azzal mindenki tisztában van?

„Hát például annyi, hogy hiába rendelkezel gyakorlati tudással, egy rosszul megválasztott bot-orsó-zsinór kombóval fele akkorát tudsz dobni, nem tudod közel sem úgy érzékelni a műcsalit-aljzatot-kapást, stb...
Ha itt arra gondolsz, hogy jó cucctól nem lesz valaki profi horgász, teljesen igazad van. Hozzátéve, hogy sosem állítottam én sem mást. Csakhogy a jó felszereléssel a jó pecás még jobb (hatékonyabb) lesz. Slussz.”


Most erről szólt a cikk? Viccelsz?))))Összhang és minden horgásztechnikára igaz, ugye?))):-)
Horgász tankönyv, első oldal, első lecke.
Akkor tényleg nem vagyok képben.))))
Nekem valami más jött le; Te ajánlod némelyiket, nem is akárminek; pl. „ Technikás versenybotnak”. Pergető versenybot, behalok, egy új kategória a piacon!
Kimondottan marketinges fillinget érzek a cikkben, a hozzátartózó mega fokozásokkal.
{egy {X} -el a végén, megkímélted volna magad tőlem}

„Amit a Daiwa orsókról mondtál, részben igaz, de nem tértél ki rá, hogy pl. a Daiwa esetében hiába is keresnénk a Shimanonál megszokott valóban könnyed futást,”

Most ez a rész a teljes hozzá nem értést tükrözi, de finomabban csak tapasztalat hiányt.
Van Stella FW, Twin Power-F régről, és Daiwa Infinity-Q, Morethan Branzinom.
Fényévekkel légiesebb, könnyedebb a futása a Branzinak, de a Q -nak is a Stellához képest. Minden paramétere jobb a daiwának, Filling összehasonlíthatatlan.
Egy egész oldalt tele Írhatnék arról, hogy mivel jobb egy felsőházas Daiwa egy hasonló Shiminél.

„És egyébként miért is kell egy orsót (40kg+ harcsázáson kívül) 7 (de akár csak 4kg) fékerővel terhelni? ;)”

Tudod a fékerő egy szám, ami némi támpontot ad az orsó terhelhetőségéről, strapabírásáról.
Pl. Információ arról, hogy ha véletlen ki kell venni egy fát a Tiszából,{mert a csalit nem szeretnénk elveszteni} és nem órákat akarod fárasztani sodrással szembe, megteheted, károsodás nélkül kibírja a hajtómű. Nem fog darálni mint az F szériás Twin Power, és nem fog beállni a többszörösen lassított dobemelés, mint a Stellán, mert nem ilyen sérülékeny van benne.... stb.

„Én meg épp azt nehezményezem, hogy Zsolt nem tudott kulturált hangon nyilatkozni.”

Pedig megpróbált, elnézést, ennyi telt tőle.)))):-)

Ui.; Mivel nem ismerlek, nincs is problémám veled.
Uram bocsá, nem tetszett a cikk, és volt időm, lehetőségem,véleményem, leírtam, ennyi!
Miért kell belemagyarázni a „tehénbe” azt ami nincs benne?
De ha szóltok időben, hogy itt negatív kritika nem hangozhat el, meg sem szólalok!?
Tudom, most jön; „hogy alkotni nehéz, kritizálni könnyű....”
Igen, így van, Na és? ))))


Üdv.
Zsolt, Egyébként volt némi kekeckedés szövegembe,pipa! De ennyi szerintem kell az élethez!)))):-)

charon24 2009. 03. 28. 13:08:24
Viktor!

"Amit a Daiwa orsókról mondtál, részben igaz, de nem tértél ki rá, hogy pl. a Daiwa esetében hiába is keresnénk a Shimanonál megszokott valóban könnyed futást, egyszerűen nincs benne ez a feeling."

A Daiwa orsóknál (beszéljünk nyíltan, prémium kategória, drágán) messze más a fíling, mint a Shimano orsóinál. Horgássz egyetlen alkalommal egy Infinity Q-val vagy egy Certate-tel, fitymálni fogod az Aspire-t. (nekem van Aspire, meg van Certate is, és a daiwa vajban fut terhelve is... más!)
A valóban könnyed futás sokkal jobban jellemzi a Daiwa drágább pergető orsóit, mint a Shimano-kat.
Tekertem régi Stella-t, Twinpower-t, újakat - szuper orsók, de egy Infinity Q, egy Certate ne adj isten egy Branzino könnyebben, simábban fut. Próbáld ki!

vittorio 2009. 03. 28. 02:33:59
Szóval kedves Zsolt1111, néhány "apró" észrevételem még lenne...

"Értem, akkor simán, össze-vissza húzogatás nélkül is megtette volna az illusztrációnak. Egyébként még most is úgy gondolom több információval szolgált volna ha mindegyiket egyformán terheled. Látszana a különböző erősség, fickósság, a hajlás; regresszív, progresszív, parabola ... Nem kell ehhez széttépni, kisebb de egyazon terhelésnél, bottartásnál szépen látszott volna hol is az „élet” a pálcában"

Nem össze-vissza húzogattunk pálcákat. Kétféle belehúzás volt, egy, amire épp csak "beindult" a bot, és egy, ami a terhelést áttette a nyéltag felé, az alsóbb részekre. Ezt egy kicsit is avatott szemnek észre kellett volna venni. Ugyanakkor, nekem személy szerint mindenféle azonos súlyoknál többet mond egy bot "induló karaktere". Ha már egyenesbe mutat az első tag jelentős része, nem sok fogalmunk lehet a bot érzékenységéről.
És ugye, immár harmadszor is elmondom, nem erről szólt a cikk, hanem egy lehetséges bot-szortiment bemutatásáról, amit jómagam eredménnyel használok.

"Egyébként ez a meghatározás;” Tökéletesen alkalmas magas szintű horgászatra” nagyképű, fellengzős kijelentés. Mert van nekem olyan barátom, aki még annyit sem áldoz pergetőfelszerelésre mint Te, de, hogy magas szinten képes pergetni, abban biztos lehetsz!"

Látom, nem érted, amit írok. Én azt mondtam, hogy a Shimano tökéletesen alkalmas magas szintű horgászatra. És nem azt, hogy én lennék az, aki Shimanoval tökéletesen magas szinten horgászik. Na, az lett volna a nagyképű. Az pedig, hogy kinek milyen profi pergető barátja van, nagyjából az "igaz-igaz nincs kapcsolat" relációba illik. Képzeld, én is ismerek olyan horgászt, aki mogyorófabottal fog 5-6 kilós pontyokat, orsó nélkül. Na és? ;)
Hogy vannak vérprofi pergetők? Igen vannak. Sosem mondtam, hogy nincsenek, azt sem, hogy én az lennék, és azt sem, hogy középszintű felszereléssel ne lehetne valaki profi. Nem értem a gondod...

"Vannak fogékonyak, ismét idéznélek; Ilyen „harmonikusnak”mondott felszerelést vásárolni, használni, birtokolni. {egyébként én is hajlamos vagyok ilyenekre} De vaj mi kevés köze van ennek általában a magas szintű horgászathoz."

Hát például annyi, hogy hiába rendelkezel gyakorlati tudással, egy rosszul megválasztott bot-orsó-zsinór kombóval fele akkorát tudsz dobni, nem tudod közel sem úgy érzékelni a műcsalit-aljzatot-kapást, stb...
Ha itt arra gondolsz, hogy jó cucctól nem lesz valaki profi horgász, teljesen igazad van. Hozzátéve, hogy sosem állítottam én sem mást. Csakhogy a jó felszereléssel a jó pecás még jobb (hatékonyabb) lesz. Slussz.

Amit a Daiwa orsókról mondtál, részben igaz, de nem tértél ki rá, hogy pl. a Daiwa esetében hiába is keresnénk a Shimanonál megszokott valóban könnyed futást, egyszerűen nincs benne ez a feeling. A grammokról meg annyit, hogy mindig lesz könnyebb és attól is könnyebb tömegű orsó, azonban honnan is veszik ki ezeket a "fölösleges" 20-30 grammokat? Ez vajon nem gyengíti valahol az orsó szerkezetét? (azért a bizonyos drágább árért...) És miért is kell nem vagy alig kapható (ez botokra is igaz) modellek után futni, ha kézbe vehetsz, megnézhetsz, egyszerűen beszerezhetsz egy felső kategótiás Shimanót és a garival sincs problémád? És egyébként miért is kell egy orsót (40kg+ harcsázáson kívül) 7 (de akár csak 4kg) fékerővel terhelni? ;)

részemről ennyi, üdv,

GViktor

vittorio 2009. 03. 28. 01:28:30
Üdv, Pityu,

Én meg épp azt nehezményezem, hogy Zsolt nem tudott kulturált hangon nyilatkozni. Kilóg a lóláb, ugyanis addig, amíg a Veled való párbeszéde valóban visszafogott volt, addig engem (és munkámat - a márkáról nem is beszélve) ismeretlenül is eleve becsmérlő szavakkal talált meg, és ebben a stílusban is folytatta. Nem az a helyzet, hogy ne értené, amit írtam a cikkben, vagy amit válaszoltam a "hozzászólására" (hiszen nagyon is tájékozott és képzett vki), egyszerűen csak nem akarja érteni. Én úgy vélem, sokkal inkább személyes problémája van velem, amit ilyen módon és formában kíván kompenzálni.
Valószínűleg egészen "más hajtsa itt a gőzgépet", de épp ez az, ami nem fog most sem kiderülni, sajnos.

Eleve nem volt célszerű egy ilyen vitába belefolynom, csak hát amikor szakmailag is megy az észosztás, előfordulhat, hogy a többi olvasót is elviszik a hínárosba. Néhány konkrét indokom is van erre, de ezt már inkább Zsoltnak címzem...

Pityu 2009. 03. 27. 22:56:48
Hello Zsolt!
Annak azért örülök,hogy végre lehet valakivel értelmesen,kulturált hangon megbeszélni olyan dolgokat,amelyekről nm feltétlenül egyezik a véleményünk! ;-))
Az utolsó hsz-t nem igazán értem.
Üdv:
Pityu

Zsolt1111 2009. 03. 27. 21:59:03
Még valami.))))
Teljesség kedvéért meg kell említenem; Az autószerelő műhelyeken olvasható tréfás munkavégzéssel és behelyettesítése pálcákra, annak meghatározó tulajdonságaira; Benyus néven látott először napvilágot.
{Klasszikusokat idézni csak az tud, akiknek ismeretei....}))):-)

Üdv.
Zsolt
Zsolt1111 2009. 03. 27. 14:13:09
Pityu, Hali!

Meg kell próbálni.:-)
Egy lágy pálcán félkiló, megmutatja a hajlás karakterét, esetleges gerincét,akciót, és támpontot ad hogy mennyi maradhat tartaléknak.
Egy nagyobb dobósúlynál; Mindjárt látszik mire való, hogy mennyire „dolgoztatja” meg a súly, és itt látványosan mutatkozik majd, hogy éppen milyen a hajlás karaktere {a spicce, esetleg egyenletes, vagy nyélből indul, kezdődik a hajlás, ne agy isten van e látható törés ebben a pozícióban.}
És ezeket lehet egymás után fotózni, vizuálisan összehasonlítási, erejüket, hajlás fajtáját, nagyságát.
Így kialakulhat egy kép az arzenál milyenségéről, esetleges használhatóságáról, átfedéséről? Behelyettesíthető csalitípusokra, vizekre stb. stb. Mindjárt van mire kapargatni a fejünkön lévő hajat.))):-)
No persze mindez, csak szerintem!

Szubjektivitás fontos szempont, természetesen. Ki a lágyabbat, ki ásónyelet... van aki rövidet, más meg hosszút. ...
De mindenki kényelmeset, visz. könnyűt, érzékenyet, jó dobhatóságot, nagy kompromisszum képességet, probléma mentes használatot vár a pergető pálcától.
Egy részét a tulajdonságoknak lehet összehasonlítani, más részét már csak egyénenként érdemes, mint mondod is!:-)

Ui.; Ebben a témában senki ne keressen igazságot, szentírást.
Még ha néhány ilyen, meggyőződésem szerint, igenis létezik!)))):-)

Üdv.
Zsolt

Pityu 2009. 03. 27. 12:43:00
Szia Zsolt1111!

Ha mondjuk 0.5kg súlyt akasztunk egy 10-20g dobó súlyú bot végére,lehet,hogy perecbe húzza,de ha ezt a súlyt egy 80-100g ds körüli botra akasztod,akkor lehet,hogy alig fog meghajlani!Ez nem fog reális képet adni a bot tulajdonságairól,mert nem egy kategóriába tartoznak!Szerintem max. akkor lenne reális a kép,ha kb. azonos dobó súlyú botokat terhelnénk,azonos súlyokkal!Ezt még az adott bot hossza is jócskán befolyásolni tudja.Bonyolult dolog ez,sztem kár ezt túlságosan szétszedni,mert óriási a választék,ezerféle pergető van,sokféle halra horgászunk!Szinte mindenkinek más bot fekszik a legjobban.A tesztek is csak kiindulási pontok és nem szentírások ;-)
Üdv:
Pityu

Zsolt1111 2009. 03. 27. 10:46:42
Titánka Szia.
{Bocsi, láttam a felvetést, de ledobál a gép}:-(

Pergető specialisták min. két táborra oszthatók.
Az egyik; Felszerelés kihegyezésében, egyetlen vízre, csalira a legoptimálisabbat keresi, használja.
Másik; Nem keres semmit, csak simán baromi sok halat fog, a meglévő nem éppen csúcs technológiával.

Mi is a Cél, ugye?

Van egy mondás, imigyen kezdődik; Kedves Ügyfelünk! Háromféle munkát végzünk; Jót, olcsót, gyorsat.
-jó és olcsó munka nem gyors.
-gyors és olcsó munka nem jó
-gyors és jó munka nem olcsó.
Ezt behelyettesítve a pálcákra;
-könnyű és merev, nem lesz annyira erős, terhelhető.
-ha erős és merev, nem lesz könnyű. És Így tovább...
Magyarán nem kell keresni a legjobb pálcát, felesleges, csak elég a feladatra az optimálisat megtalálni.
Ennyi lenne a nagy pergető bot teszt.

Üdv.
Zsolt

Zsolt1111 2009. 03. 27. 09:29:04
Szia Pityu.

Sportexnél 80 g. {és az felett} dobósúlyút tartom alkalmatlannak. 30-40 g. változatai, főleg 3 m. alatt még a használható kategória. {fárasztani, főleg fickósabb halakat, élmény a Sporival, na és a keves anyaga, gyönyörű a szemnek!}:-)

Igen, reális a kép egyforma terhelésnél.
Mindjárt látszik különbség, feszességben, erőben és látszik akcióban is!
Shimivel kapcsolatos felvilágosítást, köszönöm!
Így vegyétek ez irányú kritikámat tárgytalannak!

Üdv.
Zsolt

titanka 2009. 03. 27. 09:28:10
Tisztelt Zsolt1111!

Kigondoltam valmit. Mi lenne ha a pergető specialisták közösen írnának egy jó vitatkozós értelmezős cikket! Megegyeznének a tesztkörüléményekben, és a didaktikai elvekben utánna közösen végeznék a teszteket azonos kategóriák mentén, mindenki mellé mondaná a meglátásait majd a többiek is próbálnák és ők is mondanának véleményt ugyan arról. Mindenki hozná a kedvenc botjait. Ez sokkal nagyobb merítést és széllesebb kitekintést engedne meg mint a MAXON vagy WALTERLAND stb. Biztos vagyok benne, hogy a tudás össze adódna, mindannyiunk épülését szolgálná. Biztos hasznosabb és épületesebb lenne, mintha itt üzengetünk egymásnak. A címnek javaslom "A NAGY PERGETŐ BOT TESZT, avagy amikor a pergető összefognak.". Persze az is nagyvonalú lenne, ha ez az oldal engedné leközölni az így keletkezet hosszú de vélhetőleg messzire mutató cikket.

Pityu 2009. 03. 27. 01:24:46
Még valami:
Az egyforma súlyokkal történő terhelést,hogy gondoltad a különböző erősségű botokon?Szerinted reális képet ad pl. 0.5kg súly egy 5-20g és egy 60-100g-os boton,annak erejéről,karakteréről,gerincességéről stb..???Nem hinném ;-)

Pityu 2009. 03. 27. 01:21:15
Zsolt1111!

Az egy kicsit erős,hogy a Sportex alkalmatlan a pergetésre!A képen látható bot van nekem is(Kev-Carbon De Lux,2.75m,30g),semmi pénzért nem válnék meg tőle!!!Süllőre,csukára,jászra,balinra,fekete sügérre,kisebb harcsára is kiválóan megfelelt eddig!Több általam elismert jó pergető horgász barátom is rendelkezik ilyen bottal!Azt se felejtsd el,hogy ezen az oldalon a Shimano cuccokat forgalmazzák!Ezért nem fogsz más felszerelésekről tesztet sem olvasni!Más cuccokról más oldalon kell keresgélni,ennyi...
;-)
Üdv:
Pityu

Zsolt1111 2009. 03. 26. 21:58:28
Ajaj... Komoly félreértések lehetnek itt, Zsolt1111:

Hali.

Még ez sem kizárt.:-)

„Mármint Neked? A képek elsősorban illusztrációk. Otthon, fehér háttér előtt is készülhettek volna, de nem ez volt a cél. Nem arról szól a cikk, hogy hogyan hajlanak a botok, és hogy miért úgy.”

Értem, akkor simán, össze vissza húzogatás nélkül is megtette volna az illusztrációnak.
Egyébként még most is úgy gondolom több információval szolgált volna ha mindegyiket egyformán terheled. Látszana a különböző erősség, fickósság, a hajlás; regresszív, progresszív, parabola ... Nem kell ehhez széttépni, kisebb de egyazon terhelésnél, bottartásnál szépen látszott volna hol is az „élet” a pálcában, és egy pici hozzáértéssel többet mondott volna, mint a feltüntetett dobósúly, amit mint tudjuk, ha finoman akarok fogalmazni; nem pontos, átverés, bár mára a Magyar pecás elvárt átverése! Mert senki nem dobál 80 gr. pálcával, 80 grammos csalit, remélhetően!?, még ha az pl. egy Sportex {só nehéz, és ezért pergetésre alkalmatlan} bottal sem.„És nem azért, mert csak ezt a márkát ismerem, hanem, mert rengeteget finomodott a Shimano az utóbbi években, és TÖKÉLETESEN alkalmassá vált magas szintű horgászatra.”

No ez a rész szubjektív, eltúlzott... és szerintem téves!
Hazánkban kapható Shimano felsőház erősen közepes szint, érzékenységre, anyag minőségre {a meghatározhatatlan XT karbon 300-400-akár mennyi kínai karbon?}, Terhelhetőségre és akciójához, hosszához képest a tömege majdnem vetekszik egy nagyon kompozit pálcával. Világ gazdagabbik részén, cirka ennyiért, mi itt vesszük ezeket, már sokkal jobb botok vannak, Japánban, {Pl.ashura, daiwa} USA-ban, {Pl.Sage} Németeknél {Pl.RST}
Ezek a manufaktúrák már rég nem 200 gr. tömeggel képesek {Pl. Lesath... marketing szerint minden idők legkönnyebb Shimije} egy 2,7m. közeli fickós pálcákat készíteni. 150 gr körül már harcsázó pálcák is készülhetnek, {nem, nem jó; soha nem a halhoz, mindig vízhez, csalira választunk pálcát}inkább 100 grammos csalikra.
Na és itt jön a másik fekete leves.)))) Ezekre a pálcákra nehéz és egyben gyenge Shimano legjobb orsói. 4000 -es méretek , Stella – fb még csak 300 gr., de nem igazán terhelhető, Aspire 330 -felett sem egy álom. Daiwa már, shimano méretezésnél 4500-ban 280 gr, iszonyat terhelhetőséggel, könnyed futással. De már tudja ezt 230 gr. és 7 kiló fékerővel! {bár nem egyszerű áron, ez igaz.}
Most képzelj el egy harcsa pergetőt, 0,35mm fonottal és a keze meghosszabÍtását 380 gr össz. tömeggel. {bár shimi lelkülettel ez elképzelhetetlen})))

Summa- Summázatom))):-), mindennél van jobb, a Te szavaiddal élve Hatékonyabb, érzékenyebb, Harmonikusabb. Egyébként ez a meghatározás;” Tökéletesen alkalmas magas szintű horgászatra” nagyképű, fellengzős kijelentés. Mert van nekem olyan barátom, aki még annyit sem áldoz pergetőfelszerelésre mint Te, de, hogy magas szinten képes pergetni, abban biztos lehetsz!

Ui.; Vannak fogékonyak, ismét idéznélek; Ilyen „harmonikusnak”mondott felszerelést vásárolni, használni, birtokolni. {egyébként én is hajlamos vagyok ilyenekre} De vaj mi kevés köze van ennek általában a magas szintű horgászathoz. Ezt azért halakna valljuk be! Viszont jó érzés, kellemes,shiminél azért jobb motyóval szórakozni, mert a peca elsősorban az, szórakozás. Bár egyetlen hallal sem ad ez többet, sajnos az ilyen drága harmónia!)))):-)

Üdv.Zsolt és elnézést))))

vittorio 2009. 03. 26. 18:52:07
Üdv,

Ajaj... Komoly félreértések lehetnek itt, Zsolt1111:

1. "Képeken hova tovább, szinte semmi nem jön át a különböző akcióból"
Mármint Neked? A képek elsősorban illusztrációk. Otthon, fehér háttér előtt is készülhettek volna, de nem ez volt a cél. Nem arról szól a cikk, hogy hogyan hajlanak a botok, és hogy miért úgy.

2. A kis képeken valóban nem látszik a botok spicce, de ezért nagyíthatóak, ahol 1-2 kivétellel éles és jól kivehető az egész spicc, egészen a spiccgyűrűig.

3. Az egyforma tömeggel terhelésre Titanka teljesen korrekten megadta a választ, nekem is eszembe jutott az X tömeg, és röviden eljutottam odáig, hogy semmi értelme. Visszautalnék az 1. pontra: nem erről szól a cikk!

4. És még csak nem is arról, hogy nincsenek jó botok a Shimano-kon kívül. Az első képen jelenlegi összes pergető botom látható (egyeseket kevésbé, másokat sűrűbben használom, de van, ami csak emlék). Elnézést kérek érte, hogy a 11 felsorakoztatott botból 5 Shimano, a másik 6 Sportex, Berkley, Zebco, Shakespeare és egy noname márka. Ezt ugye Te is észrevetted?
És akkor még nem szóltam az általam többé-kevésbé ismert Daiwa, Batson, Dragon, CTS, Sage, Klimó (sorolhatnám), egyébként rendkívül jó botokról. Csakhogy én többségében Shimano botokat használok. És nem azért, mert csak ezt a márkát ismerem, hanem, mert rengeteget finomodott a Shimano az utóbbi években, és TÖKÉLETESEN alkalmassá vált magas szintű horgászatra.

5. Ez a fórum többek között arra van, hogy leírjuk a véleményünket, de arra is alkalmas, hogy bemutassunk, bővebben kifejtsünk dolgokat. Én szívesen venném Tőled a "Shimin túli, de még milyen élet" bemutatását. Célszerűen összehasonlítva a legújabb Shimano botokkal, amelyeket karakán kritikád alapján bizonyára kitűnően ismersz.

Csak aztán nehogy az legyen "fizetett hirdetés"... ;)

üdvözlettel,

GViktor

vittorio 2009. 03. 26. 18:49:53
Köszi a véleményeket!

Samu, az orsó egy 6500 -as ABU, régi hagyaték, egyelőre ezzel kezdtem el a multis pergetést. Nem a legjobb, nem fut dobásnál szépen, de még elmegy az igazán nagy csalikhoz (~25-60 g). Általános pergetésre mindenképp finomabbat javaslok.

Szallosalbert, fonottban Aspire Dyneema, Spiderwire és Whiplash típussal dobálok. Egyikkel sem volt bajom, bár az utóbbit csak harcsázáshoz használom.

Titanka, jól esett a véleményed, örülök, hogy értettél!

üdv,

GViktor

titanka 2009. 03. 26. 09:33:07
Tisztelt Zsolt1111!

Igaz, hogy a botspicc vége nem látható. Az talán, egy kicsit túlzás, hogy semmi, de nehezen látható. Az egyforma tömeg felvetése önmagában szerintem téves felvetés. A talán, az azonos kategóriában azonos tömegű terhelés lenne a precízebb, ha azonos kategóriájuak lennének a botok. A megállapítása viszont az azonos bot zsinórozott és zsinórozattlan esetében, viszont egyértelműen igaz,mert fontos az összehasonlításhoz.

Azzal a felvetéssel viszont teljes mértékben egyetértek, hogy a Shimano botokon kívül számos cég gyárt jó (vagy akár jobb) botokat, ez végül is részben a cikkből is lejött.

Szerintem a cikk abban az értelmben jó, hogy teljesítette azt a célkitűzést, hogy nem a gyártók "marketing szlogenjére", hanem inkább a szituatív alklamazási módokra hegyezte ki a pergetőbot témát. Ez a cikk üditő (és szubjektív) kivétel a pergetőbot írások között.

Zsolt1111 2009. 03. 25. 23:39:17
Hali.

Kicsit ünneprontó leszek.))))
Képeken hova tovább, szinte semmi nem jön át a különböző akcióból. Talán ha egyforma tömeggel terhelted volna mindegyiket?
Viszont egy dolog látszik; Shimano emlőkön nevelkedtél.
Ami persze magában még nem lenne baj, baj az, hogy még mindig csecsemő szemekkel bámulod a világot. Tessék végre szétnézni, látni hogy Shimin túl is van élet, és még milyen!)))):-)

Ui.; Ha fizetett hirdetés a fent elkövetett cikk, vedd úgy, hogy nem Írtam semmit!

Üdv.
Zsolt

szallosalbert 2009. 03. 25. 19:00:12
Szuper a cikk Viktor ! Te melyik markaju fonottat hasznalsz legszivesebben es ajalsz ? Udv ! Albi

sajo 2009. 03. 25. 16:53:00
Minden elismerésem Viktor!
Szuper cikk, nagyon tetszett!

sajo

pike007 2009. 03. 25. 14:43:02
engem csak a stella érdekelne.... ingyen:D

samu 2009. 03. 25. 13:05:39
Szia!
Jó kis cikk, főleg igy, hogy nemsokára indul a szezon.
Engem a képen látható multiorsó érdekelne .
Köszönöm
Laci!