Fórum
Rendezés
Találatok száma/oldal
CsakanyAttila2010. 01. 17. 18:33:01
CsakanyAttila
Szia lasoro,

Egyértelmű, hogy ahol nem bántják a csalit az " ellenségek", ott az ázott, illetve friss bojli egyértelműen eredményesebb. Ellenpéldaként a Ráckevei Duna-ágat említeném, ahol eléggé intenzíven esznek a keszegfélék, és pillanatok alatt ledarálják a bojlit. Itt 2-3 óra, és nincs a horgon semmi.

Üdv,
Attila
lasoro2010. 01. 17. 10:47:51
Sziasztok!
Nagyon jó a cikk,meg a kemény bojli is,többnapos túrákra,főleg ha még törpeharcsa is jelen van.Viszont vannak kivételes esetek,tavak,horgászok,akik csak 1 napra ülnek le bojlizni,mert jól telepített tavon meg van az esély rövid időn belül is,ahol a kemény bojli sokszor csődöt mond,talán a halak óvatossága,vagy az összetevők lassúbb oldódása miatt.Ilyenkor egy puhább,könnyebben dolgozó bojli csodát művelhet a keménnyel szemben.Legalább is nálam,de kinek hogy.
Üdvözlettel:Lasoro
todak2010. 01. 13. 17:10:53
todak
Szia Attila!Jó a cikk.Annyi féle kicsi megoldás van ami meghozhatja a sikert.Tőled olvastam megint párat!:)Üdv todak
CsakanyAttila2010. 01. 13. 10:53:11
CsakanyAttila
Szia sebian,

A rugalmasság sok mindentől függ, fehérjék, keményítő anyagok mennyiségétől az alapmixben, illetve attól, hogy mennyi ideig szárítod. Ha leírod a mix összetevőit, akkor talán lehet pontosabbat mondani. Egyébként a rizsliszttel, vagy kukoricaliszttel kísérletezz. Olcsóak és keményítenek, ezekkel be lehet tulajdonképpen állítani a bojli rugalmasságát.

Üdv,
Attila
CsakanyAttila2010. 01. 13. 10:50:34
CsakanyAttila
Szia Gyufak,

A párolásnál valóban nem roncsolódnak annyira a különböző aminosavak, fehérjék, vitaminok stb., de időigényesebb, és itt számomra kérdéses, hogy a gyors főzés, vagy a hosszabb ideig tartó párolás van-e rosszabb hatással a beltartalomra. Különbség én úgy gondolom, nem nagyon van (én nem vettem észre a fogási eredményekben), de az illatanyagok jobban megmaradnak, ahogyan írtad, nem mosódik át annyira. A hátulütője annyi, hogy hosszabb ideig kell szárítanod. (pl 1 hét helyett 2 hétig) A keménységet csak ez befolyásolja, ugyanúgy használható, mintha főzted volna.
A májkivonatokról annyit, hogy ha van rá mód, mindenképp használd. Én ezeket tartom a legjobb attraktoroknak egy bojliban, igaz, sokan azért nem használják, mert eléggé borsos az áruk. (májliszt) Mindenképp a por alapú a jobb, de a folyékony változatok is megfelelőek, igaz nagyobb mennyiség szükséges belőle.

A kagylóhús: én néhány éve szinte mindegyik bojlimhoz daráltam, turmixoltam le "tenger gyümölcseit", nálam nem volt probléma az eltarthatósággal. Azt soha nem értettem, hogy a bojlki valakinél penészedik. Ez nem az összetevőktől függ, hanem elsősorban attól, hogyan tárolod. Száraz, szellős helyen 100%, hogy nem lesz probléma, 5% sótartalommal. Ahogyan carpfishing is írta, egy rövidebb szárítás után helyezd légmentesen záródó zacskóba, majd öntsd le-rázd össze egy kevesebb mennyiségű aromával. Ezután vagy fagyasztás, vagy szimpla, száraz helyen történő szárítás következhet. Ha nem fagyasztod, akkor kb. 1 hét után tedd zacskóba a párolt bojlikat.

Üdv,
Attila
carpfishing2010. 01. 11. 19:56:52
carpfishing
A csalizásra szánt aromásított bojlikhoz pedig annyit szólnék hozzá,hogy én olyan (nem írom a márkát)dobozba teszem azt a pár szem mondjuk maréknyi bojlit aminek van egy kosara.Kiveszem a kosarat a dobzba öntöm az aromát,a bojlikat a kosárba a kosarat vissza a dobozba,s így a bojlik nem érnek a folyadékhoz,aromához így nem szívják azt fel teljesen csak részben s így nem puhulnak fel a golyók teljesen.Tökéletesen "túl" aromásított bojlit kapok ami már alkalmas a csalizásra.
carpfishing2010. 01. 11. 19:48:45
carpfishing
Sziasztok!
Én a bojlikat főzés után lb 12-24 óráig szárítos s azután légmentesen záródó "a vákuumfóliás megoldás a legjobb szerintem"zacskóba teszem s rögtön lefagyasztom.Csak előnyeit vettem észre a dolognak,fagyasztva kiviszem úgy is szórom az etetésre hisz a vízben hamar felolvad így garantáltan friss marad s az állagát és az aromáját szerintem így őrzi meg a legjobban,én csak így használom s mondhatom sikeresebb voltam vele mint a szárítottal amit eleinte használtam, lásd. képeim ezeket a békés halakat mind fagyasztottal fogtam.
sebian2010. 01. 11. 15:29:50
Szia Attila,

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan tudok a gyári bojlikoz hasonlóan rugalmas és a rugalmasságát hosszú ideig megőrző bojlit készíteni?

Előre is köszi!
Üdv.
sebi
gyufak2010. 01. 11. 10:23:31
gyufak
Tisztelt Attila!
Igazán érdekesnek találom a cikkeidet és köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataidat.
Lenne pár kérdésem a bojlik álagával kapcsolatban:
Szeretnék megpróbálkozni a bojlik párolásával, főzés helyett, csak elég ellentétes véleményekkel találkoztam. Szerintem így kevésbé mosódna át a bojli, nem veszítene annyit beltartalmából, viszont állítólag nem is lesz olyan kemény, mintha főzném és nem áll ellen a fehérhalak támadásainak. (Ami párolt bojlival én találkoztam mondjuk szép egyenletesen oldódott és nem is találtam túl porózusnak, de nem tudom, hogy ez mennyire múlik az alapmixen?)
A másik kérdésem: Nagyon jó attraktornak találom a különböző máj, hal, kagyló kivonatokat. Ezeket azonban meg lehet vásárolni folyékony és por alakban is. Mi a különbség köztük? Melyiket érdemes inkább a bojliba tenni?
Illetve, ha zúzott kagylóhúst tennék a bojliba, az végzetesen lerővidítené e az eltarthatóságát?
Válaszaidat előre is köszönöm!
Gulyás Balázs