Fórum
Rendezés
Találatok száma/oldal
biga732015. 05. 23. 18:18:50
Tisztelt ,evezőcsonakos úr.hát szó szó.halőrnek igaza van.de maga is jó bánt,a halakkal.mig a vízen vagyunk addig szákba kell tartani a halat.
varju2014. 06. 03. 09:00:06
varju
Üdvözlöm.olvastam a kérdését erre válaszolnék mint a Dunaferr He társadalmi halőre.
Ugye úgy szól a rendelkezés hogy a megfogott halat kiméletes, elég élet teret adó haltartó szákban kell tartani.

17. A horgászat során a fogott halat a horgász csak maga mellett tárolhatja. A hal tárolására megfelelően tágas, lehetőleg karikás haltartó szákot használjunk, melynek anyaga csomómentes legyen. A fémből készült tartószák komoly sérüléseket okozhat a halaknak, ezek használatát mindenképpen kerüljük. A megfogott halat tartószákban, vagy egyéb tárolóeszközben huzamosabban több napon keresztül ne tároljuk, illetve a néhány napig tárolt hal élve, vagy elpusztulva sem bocsátható vissza a vízbe.

6. Az ágazati jogszabályok ismertetése 60 NÉBIH - VM halgazdálkodási terv részeként a halgazdálkodási hatóság jóváhagyta. E korlátozásokat a területi jegyen fel kell tüntetni.
Tilos a megfogott halak kínzása. A megfogott és kifogott halakkal úgy kell bánni, hogy az azok számára okozott fizikai sérülés ne haladja meg a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A megtartani nem kívánt halat – a horgászverseny kivételével – azonnal vissza kell helyezni a vízbe. A kifogott halakat azok elpusztításáig maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani, vagy azonnal le kell ölni. Horogra kívülről akadt halat megtartani tilos.
A szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja a számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stressz hatásokat.

Írta, hogy vastag szálú fonott.A kérdésem az lenne hogy milyen anyagból és hogy csomózott vagy mentes-e és milyen és mennyi halat tárolt benne.
evezoscsonakos2014. 05. 30. 21:34:37
Üdv.!
Tanácsot kérek a szabályokban jártasabb horgásztársaktól,esetleg szakembertől!
Az alábbi esethez:
Egy kisebb tavon horgászom mint egyesületi tag.Többnyire csónakból horgászom .Egyik alkalommal horgászat végeztével
evezek ki a vízről és a parton ellenőrzést kapok.Minden dokumentum rendben.Az egyesületi halőrtől (akit ha nem is barátomnak,de jó ismerős havernak tartottam)szóbeli figyelmeztetést kaptam.A kifogás az volt,hogy a kifogott halakat én a merítő szákban tartottam.(ez a merítő szák egy nagyméretű hosszú szák és vastag szálból fonott,ami nem akad könnyen a tüskékbe,ezért nekem kényelmes ) Megígértem,hogy ezentúl beteszem egy haltartó szákba őket,ami mellesleg akkor is volt nálam 2db is.Azért megjegyeztem neki,hogy én ilyen szabályt nem olvastam sehol sem,mire Ő azt mondja, hogy az engedélyben le van írva.Elfogadtam,mert mindent senki nem tudhat.Ezt a szabályt azóta sem találom,de lehet,hogy így van.
Kérdésem az,hogy a merítőszákban tartani a megfogott halakat szabályellenes e?(vagy csak a halőr túlbuzgósága az ominózus eset) A hozzáértők válaszát előre köszönöm Tisztelettel!