Halaink
Bodorka

Rutilus rutilus Linné, 1758
A koncér nem képviselője. Szemben a vörösszárnyúval áramló vízben is megtalálhatjuk.

Jellemzők: A keszegfélékhez viszonyítva erősebben orsós alak, karcsú test. Középállású száj. Húsa közepesen szálkás. Piros szem, narancs vagy világospiros úszók, zöldes hát, ezüstös oldal.

Folyó és állóvíz
Általában fenéközelben, ritkábban vízközt. Állóvízen iszapmentes /homokos, kavicsos/ aljzat fölött; a vörösszárnyútól eltérően nem vízinövényzet között, inkább mellette vagy távolabb tőle; folyón a mélyebb, közepes és lassú szakaszokon, öblökben, torkolatokban.
-
-
Békés
0 cm - 40 cm
0 - 2 kg
apróállat evő
1,9 kg (2000)
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.