Halaink
Harcsa

Silurus glanis Linné, 1758
Nehezen kiismerhető óriás.

Jellemzők: Nyálkás, hosszú, pikkelytelen test, kifejezetten könnyed, kígyózó mozgás. Vízszintesen lapított fej, függőlegesen lapított farokrész. Hatalmas izmos száj, benne a kefeszerű gerebenfogazat; felül két hosszú, alul négy rövid bajusszál. Kisméretű hátúszó és hasi úszók, rendkívül hosszú anális úszó, bemetszetlen, bojtszerű farokúszó. Fehér színű, szálkátlan hús. Sötétszürke hát, márványozott oldal, piszkosfehér has.

Folyó és állóvíz
Általában fenékközelben, a legmélyebb, iszapos részeken - folyón a hosszabb langós szakaszokon -, vadászat közben azonban a vízoszlop teljes magasságában. Éjszakánként sekély vízben is
május-június
május 02. - június 15. 80 cm alattiakra
Ragadozó
0 cm - 240 cm
0 - 150 kg
n/a
112 kg (2004)
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.