Cikk oldal
2019-06-28

17 év után először nem szigonyozzák a bálnákat Izlandnál

<a href='./uploads/files/original_20190628.jpg' target='_blank'>Illusztráció (Fotó: Don Emmert/AFP)</a>
Illusztráció (Fotó: Don Emmert/AFP)

Idén nem ölnek több bálnát Izland környékén, írja a France24. Tizenhét éve ez az első alkalom, hogy a helyi bálnavadászok kihagyják a nyári szezont. Persze szó sincs arról, hogy a bálnavadászok hirtelen megsajnálták szegény állatokat, egyszerűen csak úgy alakultak a dolgok, hogy az idei nyarat megússzák a barázdásbálnák.

Egyikük például arra panaszkodik, hogy mivel meghosszabbították a halászatmentes zónát a partszakaszon, így kénytelen még messzebb hajózni a szárazföldtől, ami megdrágítja a munkáját. Gunnar Bergmann Jonsson azt nyilatkozta, hogy bálnák helyett inkább a tengeri uborkákra fókuszál majd. Egy másik cégvezető pedig azért jelentette be, hogy idén megússzák a barázdásbálnák, mert nem volt elég ideje felkészíteni a hajóit a munkára.

Helyi sajtóhírek szerint az is nehezíti az izlandi bálnavadászok munkáját, hogy a helyi kormány sokat késett az engedélyek kiadásával, illetve már sokkal nehezebb Japánba bálnahúst eladni.

Izlandon 2003 óta vadásszák ismét a bálnákat, miután felmondtak egy erre vonatkozó 1986-os megállapodást. Tavaly összesen 151 bálnát vadászták le Izland partjainál.

Szerző: Sajó Dávid
Forrás: index.hu
Szólj hozzá:
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).