Cikk oldal
2019-12-02

7 bot, 8 süllő - triplán kirívó szabályszegés

7 bot, 8 süllő - triplán kirívó szabályszegés

A hétvégén érkező lehűlés "jó fogást" hozott egy balatonaligai horgásznak, de szerencsére a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőreinek is.


V. G. egyedül horgászott csónakjából Balatonaliga előtt, körülbelül 1300 méterre a parttól. Talán a távolság és az éjszaka leple miatt érezte magát biztonságban, ám a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőreinek sikerült észrevétlenül megközelíteniük. A csónakban 7 db bevetett csalihalas fenekező horgászbotot találtak, több szájbilincsen pedig összesen 8 db süllőt, melyek egyike sem volt beírva a fogási naplóba. A legnagyobb hal 75 cm-es volt.  A "sündisznó" alakzat közepén ülő horgász meglepődött, de elismerte bűnösségét - a helyzet egyértelműségét tekintve nem is tehetett mást. A halak közül 2 db volt olyan állapotban, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei vissza tudták őket engedni a Balatonba.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az esetet követően feljelentést tesz a horgász lakóhelye szerinti kormányhivatalnál. A hatóság által várhatóan kiszabásra kerülő halvédelmi bírságot és az állami jegytől való eltiltást megtoldva a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében a balatoni területi jegy váltásától hosszú évekre eltilthatják a horgászt.

A horgász által elkövetett kirívó szabályszegések és az értük adható eltiltás:
Darabszám-korlátozás megsértése: 1-5 év
A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, egy, vagy több hal beírásának elmulasztása) 1-3 év
4 vagy több készség használata: 1-3 év

7 bot, 8 süllő - triplán kirívó szabályszegés
7 bot, 8 süllő - triplán kirívó szabályszegés
Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).