Cikk oldal
2019-10-04

Szeptemberi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

Szeptemberi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai szeptember végén újabb ivadékvizsgálatot végeztek, melynek tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


"Szeptember végére az őshonos fajok legnagyobb része elhagyta a parti zónát.

Ez annak köszönhető, hogy a hínárnövényzet felszakadozása miatt jelentősen lecsökkent a biztonságot adó búvóhelyek száma. Habár a legnagyobb számban ezúttal is a küsz ivadéka volt jelen a mintában, azért lényegesen kevesebbet fogtunk, mint a korábbi mintavételek alkalmával.

Utána a Tisza-tóban néhány éve kimutatott kaukázusi törpegéb adta a minta következő nagy részét. A bodorka ivadéka is markánsan képviselte a fajt. Mérésünk szerint átlagos standard hossza 50 mm (2018: 46,6 mm), ami 8 mm-rel több, mint egy hónapja.

Szeptemberi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A balinivadék valószínűleg követte a mélyebb vizek felé vonuló küszt, mert lényegesen kevesebb egyeddel találkoztunk, mint korábban. Így is sikerült megmérnünk néhány példányt, amiből kiderült, hogy átlagos hosszuk 61 mm. Az augusztusi adat (63 mm) miatt úgy tűnhet, mintha összement volna a balinivadék.

Szeptemberi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

Erről természetesen szó sincs, csupán az okozza, hogy ezek mind a kései ívásból származó példányok voltak, tehát nem változtat azon véleményünkön, hogy az idei balinszaporulat átlagon felüli volt.

Pár év múlva minden bizonnyal a fogások is igazolják ezt."

Forrás & fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)
Szólj hozzá:
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.