Cikk oldal
2020-04-02

Részlegesen feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon

A BHNp Zrt. közleménye
Részlegesen feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon

Az alábbiakban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - az áprilisi csónakos tilalom részleges feloldásával kapcsolatos - közérdekű közleményét olvashatják:


"FIGYELEM! Az alábbi közérdekű közlemény horgászrendi enyhítést tartalmaz, érdemes elolvasni minden balatoni horgásznak!

Kedves Horgásztársak!

Mint ahogyan azt már a koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás kapcsán a MOHOSZ és Társaságunk oldalán is olvashatták, horgászni továbbra is engedélyezett, de szigorú feltételek mellett. A korlátozások legfőbb célja, hogy a horgászok a lehető legkisebb mértékben érintkezhessenek egymással. Úgy gondoljuk, hogy ezen elv leginkább az egyéni csónakos horgászat során valósul meg. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idei évben enyhítünk a Balatoni Horgászrend 6. pontjában kifejtett áprilisi csónakos tilalom megfogalmazásán. Az új szabályozás értelmében nem csak a Balaton északi, de már a déli oldalának partközeli sávjában is engedélyezzük a csónakos horgászatot, azonban továbbra is kizárólag békés halakra. Javasoljuk, hogy aki megteheti, az lehetőleg csónakból horgásszon! A vízpartig tartó utazás során, majd a csónakban vagy a horgászhelyen egyedül, de legfeljebb közös háztartásban élővel tartózkodjanak!

A Balatoni Horgászrend 6. pontjának 2020. évre módosított verziója tehát így szól:

Április 1. – április 30. közötti időben vízi járműről (vitorlás, csónak, stb.), vízi sporteszközről (kajak, kenu, stb.) valamint egyéb fürdőeszközről horgászni kizárólag az alábbi korlátozások szerint szabad:

 • A parttól, illetve a part menti nádas szélétől számítva az északi part mentén maximum 50 m-es sávban, a déli part mentén maximum 300 m-es sávban engedélyezett a horgászat. Az északi és déli part két találkozási határpontja: Balatonkenesén a Peremartoni HE kikötőjének bejárata, valamint Keszthelyen a Kőolajipari Sporthorgász Egyesület kikötőjének bejárata.

 • A feloldás nem vonatkozik az alábbi partszakaszokra, amelyek előtt továbbra is kizárólag partról szabad horgászni:
  • a Tihanyi-félsziget partvonala mentén, azaz: Balatonfüreden az Aszófői-séd torkolatától Örvényesen a Bozsai HE kikötőjének bejáratáig
  • Balatonföldváron a hajókikötő nyugati mólójától Balatonszárszón az Irmák nyaraló strandjáig
  • Fonyódon a hajókikötő nyugati mólójától a Fonyód-Bélatelepi vízkivételi műig
  • Balatonberényben a Napfény sétány keleti végétől a fenékpusztai madárgyűrűző állomásig

 • A horgászat kizárólag 06:00 és 19:00 között engedélyezett. Az időpontok a kikötőből való indulást, valamint beérkezést jelölik!

 • A horgászat kizárólag békés halakra irányulhat, azaz csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászcsónakban vagy a parti bejáróval nem rendelkező stégen tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, harcsát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!

 • A járványhelyzetre való tekintettel egy vízi járműben kizárólag egy háztartásban élők horgászhatnak együtt!

 • A meghatározott partmenti sávon kívül a Balaton nyílt vizén közlekedő vízi járműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS!

 • A fentiek megszegése kirívó szabályszegésnek minősül, és 5 év területi jegy váltástól való eltiltást vonhat maga után!

Az említett négy partszakaszt, amelyek előtt továbbra is  csak partról szabad horgászni az alábbi ábrákon is bejelöltük segítségként:

Részlegesen feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon
Részlegesen feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon
Részlegesen feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon
Részlegesen feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon
"
Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.