Cikk oldal
2020-01-21

A halakkal együtt eresztették le a vizet Siófokon a vízügyesek

Csak a horgászoknak köszönhető, hogy nem lett természeti katasztrófa
<a href='./uploads/files/original_20190121.jpg' target='_blank'>Fotó forrása: 444.hu</a>
Fotó forrása: 444.hu

„Leengedték ma a zsilipet a Sió-csatornánál és több száz hal haldoklik azóta az iszapban, egy részük már nem él és vannak akik még küzdenek kisebb pocsolyákban. Ez normális?”–  írta a 444-nek egyik olvasója, aki sokkoló képekkel illusztrálta, milyen körülmények között folyik a Balaton új, leeresztő zsiliprendszerének építése Siófokon.

A képeken az látszik, hogy mi történt a mentetlen halakkal a Sió-csatorna zsilip alatti, városi, normális esetben felduzzasztott szakaszán: mivel a területről anélkül eresztették le a vizet, hogy gondoskodtak volna a benne élő gerinces állatok mentéséről, az ott élő halak jelentős része nem úszott el lefelé, hanem vagy szárazra került vagy megrekedt a meder sekély gödreiben, pár centis vízben.

█ A csapdába került halak egy része elpusztult, más részére lassú fulladás vagy megfagyás várt.

A leeresztés oka egyébként az volt, hogy nemrég megkezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása, nettó 14,5 milliárd forintból. A projekt gazdája az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma.

A történet hétfőn napközben azonban szerencsés fordulatot vett: a siófoki horgászegyesület elnöke hétfőn napközben jelezte a vízügynek, hogy halak kerültek szárazra vagy igen sekély vízbe, mire néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelték ennek a résznek a vízszintjét, így a halak nagy része megmenekült.

Kalauz Zoltán, a  Siófoki Horgász Egyesület elnöke arról számolt be a lapnak, hogy sok hal azért került a száraz részekre, mert az eresztést látva

több helyi lakos is megpróbálta ellopni a pocsolyákban csapdába esett halakat.

A rajtakapottak közül volt, aki elszórta a sekély vízből kiszedett zsákmányát. A kezelésükben lévő szakaszon rekedt halak túlnyomó része mindazonáltal megmenekült.

Forrás: 168ora.hu
Szólj hozzá:
pappgyuri#1 2020. 01. 21., 19:55Mivel is foglalkoznak ma a szakértők?
Ma már sajnos nem tanítják: -előbb gondolkodj, majd fontold meg és csakis azután cselekedj, még akkor is ha az árát más fizeti meg !
összes hozzászólás megtekintése »
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.