Cikk oldal
2017-11-27

A halastavakról is kitiltanák a renitens horgászokat

A halastavakról is kitiltanák a renitens horgászokat

A halastavakról is kitiltanák azokat a horgászokat, akiknek állami horgászjegyét időlegesen visszavonták jogszabálysértés miatt. A kormány ennek érdekében módosítaná a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt.


„Haltermelési létesítményen a hal fogása és a halfogásra irányuló tevékenység horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel e törvény rendelkezéseinek betartásával folytatható” - tartalmazza a parlament előtt lévő törvénymódosítási javaslat. A változtatást a kormány a halgazdálkodási törvényben hajtaná végre, és a módosítást egy „salátatörvény” részeként terjesztette az Országgyűlés elé.

Az indoklás szerint a korrekció célja, hogy egységes szabályozást alakítsanak ki a horgászathoz szükséges okmányoknál. A módosítás után halastavakon sem horgászhat az, akinek állami horgászjegyét időlegesen bevonták, mert úgynevezett nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen – tehát valamely horgászvízen - halvédelmi bírság kiszabásával járó jogszabály-sértést követett el.

Az állami horgászjegyet szankcióként általában akkor vonják be, ha valaki tiltott módon horgászik, így például a megengedettnél több horgászbotot használ, vagy nem kifogható méretű és darabszámú halakat tart meg. A horgászjegy bevonása azt jelenti, hogy az intézkedés időtartama alatt nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken nem lehet horgászni.

A törvénymódosítással a kormány most azt a kiskaput zárná be, hogy az eltiltott horgászok a büntetés ideje alatt olyan halastavakra vonuljanak át, ahol a tulajdonosok-hasznosítók a horgászatot is engedélyezik. A szigorítás érdekében lehetővé tennék, hogy a horgászathoz szükséges okmányokat haltermelési létesítményekben is ellenőrizni lehessen, illetve szankciókat is előírnának, ha valaki a halastavakon előírt dokumentumok nélkül horgászna.

Forrás & fotó: agrarszektor.hu
Szólj hozzá:
neptun#1 2017. 12. 06., 08:30Tisztelt Rebel, köszönöm, nekem sem úgy jött le, hogy engem minősít.
Kedves 1212, mindig a ragadozók halak bűvöletében éltem, gyerekként állandóan úszós csukáztam, (akkor még a gyerek jeggyel is lehetett nemes halra horgászni) később éveket horgásztam csónakból úszóval süllőre(90-es évek közepe). Igen, nagyon ritkán volt, hogy nem élte túl a kifogott süllő. Abban az esetben nem szájas akadás volt, hanem torkos. A hal visszaengedés után nemsokkal feljött a vízfelszínre és hason úszva lebegett, minden sérült hal így tesz. Akkoriban méretes hal nem igazán került vissza, csak a méreten aluli. Amikor megvolt a megfogható mennyiség általában befejeződött a horgászat. Sokkal több jó hal elment a vízből, mint manapság, mert valóban zsákmányszerzésként éltük meg a horgászatot.
Saját tapasztalatomról írok nem elméletről.
Higgye el nekem, hogy a horgász etika és a halakkal való bánásmód sokat változott jó irányba az évtizedek alatt.
1212#2 2017. 12. 05., 21:07Kedves neptun,
Örömmel tudatom Önnel, "meggyógyult" a klaviaturám. Most már csak a windows 8 at kéne rendbe rakatnom,de mivel nem vagyok szakember,neki sem állok. Tudja...a suszter a kaptafánál.
Apropó. Csatlakozom az előttem megszólaló fórum társamhoz. Gratulálok a fogásaihoz.
Én sem szoktam lemerűlni a víz alá,hogy ellenőrizzem a visszahelyezett halak állapotát.Bár kezdetben a menekülési ösztön,elég enegikusnak tűnik víz felett.
Rebel#3 2017. 12. 05., 20:38Tisztelt neptun !
Mivel hozzászólásomban nem Önt minősítettem, ezért őszintén gratulálok hétvégi fogásához. Sem Önt, sem magamat nem tartom állatkínzónak.
neptun#4 2017. 12. 05., 19:26Kedves 1212, az hogy az un. horgász celebeink, Facebook Matyik évente hány olyan nappal büszkélkedhetnek amikor egyik halat a másik után fogják. Én évente 4-5 alkalommal elutazom 5-6 napos horgásztúrárkra ezenkívül heti legalább egy napot horgászok. Kizárólag süllőre pergetek, persze mindig beesik egyéb ragadozó is. Több száz megfogott halból kettő db-ot kellett sérülés miatt megölni. Mindkettő bedarálta a wobblert, egy 4-es és egy 5,5-ős süci volt. A két fogás között három év telt el. Jíg horgászat közben egyetlen egy sem pusztult el. Nem használok lenyomottat és egyágút sem. Idén fogtam 10 cm-es gumival két nyolcast, gond nélkül. Nekem inkább a *****ig nyeletéssel van problémám. A fogott halaim 99%-át eleresztem, természetesen sérülés mentesen. Nálam a lélektani határ az 5 kiló, felette minden megy vissza. Azt gondolom ez az önmérséklet. Az hogy beállni egy köves pályára és fogni 30db- ot az a szememben semmi, de lehet valaki ettől nagynak érzi magát, pedig ez nulla.
Kedves Rebel, csónakos, hajós ember vagyok, egy fogás nélkül is gyönyű napom van, ha a vízen lehetek. Vasárnap kint voltatok? 4-kor keltem -4C’, 5-kor a csónakban voltam, 6-kor dobtam az elsőt, 1/2 8-tól 9-ig fogtam 4 sücit, délig semmit aztán hazamentem -2C’. Gyönyörű napom volt. Ez ugye még etikus. Múlt vasárnap is hasonló volt, akkor kilencet fogtam, ez is belefér? Remélem igen. Szeretek fogni, sokidőt eltöltöttem, hogy eredményes legyek, évi 15-20 halat viszek el. Nem szeretném úgyérezni, hogy állatkínzó vagyok.
Rebel#5 2017. 12. 05., 16:17Tisztelt neptun !
Az Ön által felvetett :" a horgász versenyeket, be kell tiltani?" kérdés nem illik bele az önmérséklet kérdéskörébe, már csak azért sem, mert a horgászversenyeken, az általános szabályzástól eltérő, kiegészítő engedményeket, netán szigorításokat vezethetnek be.
Itt viszont, mindenkiről szó van. A kvóta érdekes téma, mert egyrészt tiltást ad, de szabad választást is, mivel a horgászra van bízva, hogy elviszi-e a halat, vagy saját döntése alapján elengedi, mert nincs rá szüksége, vagy mert nem akar ölni. A C&R elv mellett nincs semminemű tiltás, hiszen úgy gondolják, egyetlen hal sem sérül, főleg úgy nem, hogy később pusztulását okozná. Tehát semminemű szabály nem terheli a módszert. És itt kéne belépnie az önmérsékletnek, ami sajnos igen ritka jelenség, mivel úgy látom, hogy azokból a horgászokból lesz sikeres, egyúttal példakép horgász, főleg a fiatalok körében, akik rendszerint több tízdarabos fogásokkal büszkélkednek egyes horgászataik után.
Pedig állítom, hogy nagyon szép, és élményekben gazdag horgásznapokat lehet megélni akár pár darab hal megfogásával, és akár elengedésével, és nem szükséges hozzá, a nélkülözhető, és szükségtelen megakasztások sorozata. Egy horgásznapon akár több halfajra is lehet horgászni, ez színesítheti a napot, bővítheti a horgásztudást, vagy csak egyszerűen élvezni a víz, és a természet sokszínűségét.
1212#6 2017. 12. 05., 14:37kedves neptun,
a megoldás? kérlek szépen az önmérséklet. tudod régen,mikor csak tényleg a "zsákmányszerzésről" szólt a horgászat(20-30 éve),mindig evvel a varázsszóval dobálóztak a nagyjaink. ez most is megállja a helyét....
a németországi horgászkulturától a magyar fényévekre van.
na meg a halgazdálkodásnak nevezett valami is.
ott ökologiai szempontokhoz igazítják a természetes vizek horgászatát,és nem fordítva - bár részben igazad van -. ők is feszegetik némely mértékben a kiskapukat. csak éppen az apró nüánszokat nem látja a magyar. (ahogy a c&r valódi mondanivalóját sem)
úgyan mutass egy "vér profi" ismert újság és internet sztárunkat,aki a hármas horgait egyesre cserélte a wobblerein . vagy legalább szakáll nélküli jig horoggal üti át a süllő szemgolyóját-torkát-szilványát-csontos szájpadlását. - és nem lenyomottal!!!!-
a legnagyobb csúfság,mikor a horogtól megszabadítot balin vagy csuka egy merő vér,- nem kevésbé a spóri könyöke is tőlük- és bőszen ontják az infót,meg a kulturált bánásmódot.
tehát a megoldás?- a totál helytelen irányra nincs megoldás, mert az alapoktól inog. -aztán lehet nyomozni-
neptun#7 2017. 12. 05., 07:52(hülye windows) Esetleg utána, horog nélküli felszerelés használata, wobblerek és jigek, de a többi módszert hogyan? Elég mókás lenne horog nélkül spicc botozni, rakózni, bojlizni, stb. . Másik, a horgász versenyeket, be kell tiltani? ilyen tiltással a hobbi jellegét átváltanák zsákmányszerzésre, azt gondolom ez nagy hiba lenne.
neptun#8 2017. 12. 05., 07:451212, én értem az ellenérzésed, de mi lenne a megoldás? A németországi példa lenne a követendő? A kifogott halat kötelező legyen elvinni? Mondjuk a németek, még a vízben leakasztják a halat és már nem is fogták ki. A kvóta megfogása után, pedig irány haza? Esetleg utána, horog nélküli, felszer wobblerek és jigek?
1212#9 2017. 12. 04., 20:27jazon, a disznóolból sosem fogy el a gané. az mindig termelődik.
én meg alig várom,hogy mikor hoznak szabályt és törvényt a tucatszám értelmetlenűl megakasztott halak védelmében.
egyesek abban lelik örömüket hogy "sportot " űznek a különböző nemeshalak szászányi pofántürülésével.- naponta-. és ők nevezik magukat halvédőknek. pf...
ami kimeríti az állatkinzás fogalmát is.
lasoro#10 2017. 12. 03., 09:50Ja,bocs,a munkakerülő "pénztelen" csalóknak,akiknek nincs hivatalos "jövedelme",vagyis "dolgozik" is meg nem is,annak közmunka!
összes hozzászólás megtekintése »
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.