Cikk oldal
2020-01-15

A hétvégére beállhat a jég a Tiszán

<a href='./uploads/files/original_20200115.jpg' target='_blank'>Fotó: Czeglédi Zsolt</a>
Fotó: Czeglédi Zsolt

Kezd befagyni a Tisza-tó, de még nem biztonságos mindenütt, emiatt még nem korcsolyázható. Ugyanígy a Balaton sem.


Megindult a jégképződés a Tisza-tavon, a kisebb felületű állóvizek már befagytak, azonban még vékony a jég, ezért biztonságosan sem lékhorgászni, sem pedig sportolni nem lehet rajta – mondta az InfoRádiónak Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke.

Hozzátette: ha a következő napokban marad a tartós hideg, akkor

a hét végére a legtöbb helyen már biztonságos lesz a jégre menni.

Erre az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint minden esély megvan, mivel marad a hideg, és előfordul majd, hogy napközben is mínuszok lesznek.

"A tavalyelőtti év, a 2018-as és idáig ez a 2019-2020-as év is arról nevezetes, hogy nem lehet biztonsággal a jégre menni."

A jégen való tartózkodás vagy túrázás helyismeretet vagy helyi ember túravezetését igényli – véli Fejes Lőrinc.

"Nagyon veszélyes, 1 fokos vízben hamar kihűl az emberi test. Végzetes, tragikus következmények lehetnek."

A Tisza folyó felső szakasza jegesedésnek indult – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

"Elsősorban a Dombrád körüli terület az, ahol a következő 4-5-6 napban valósínű, hogy beáll majd a jég. Egyébként a Tisza legfelső szakasza is nagyrészt jégmentes, a Tisza-tó alatti szakasz szintén, ez a következő napokban így is marad majd. A kisebb mellékfolyókon, a Krasznán, a Szamoson, illetve a Körösökön előfordulhat kisebb jégzajlás."

A Duna egész magyarországi szakasza jégmentes – tette hozzá a szóvivő.

A Balaton sekélyebb területein kisebb vastagságú jégréteg alakult ki, de

ez egyelőre semmilyen sportcélra nem használható.

Forrás: infostart.hu
Szólj hozzá:
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.