Cikk oldal
2018-02-02

A horgászat minden vízen horgászat, a horgász minden vízen horgász

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye
A 2017. évi CCV. törvény [Hhvtv.] 157. §-a iktatta be a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény módosításaként az alábbi új rendelkezést, amely 2018. január 01-től lépett hatályba [37. § (4)]: „A haltermelési létesítményen a hal kifogása és a halfogásra irányuló tevékenység horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel e törvény rendelkezéseinek betartásával folytatható”.

Mint ismert, eddig a törvény csak a halgazdálkodási vízterületekre tartalmazott ilyen előírást. Az elmúlt pár napban e hiánypótló szabályozás egy NÉBIH által kiadott felhívás okán az érdeklődés középpontjába került, ugyanakkor kommunikációja kapcsán egyidejűleg számos pontatlan információ, téves következtetés is megjelent, így a Magyar Országos Horgász Szövetség jelezni kívánja a következőket:

Magyarországon a horgászat joga feltételekkel megszerezhető személyi jog, így fő szabály szerint - a közlemény tárgyának nézőpontjából most itt nem felsorolva az egyéb követelményeket - az a horgász kaphat Magyarországon állami jegyet és fogási naplót, aki az alapvető jogszabályi, halfelismerési ismeretekkel rendelkezik, s nem áll az e tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt. Egyértelmű, hogy a jogosultakra a tevékenység gyakorlásához szükséges okmány tekintetében ugyanaz a szabály kell, hogy vonatkozzon minden vízterületen - hasonlóan a vadászat szabályozásához, vagy az autóvezetés esetében a gépjárművezetői engedély megszerzésének kötelezettségéhez.

A haltermelési létesítményen (ismertebb, szűkebb megfogalmazásban: halastavon) történő horgásztatás engedélyezésének joga ugyanakkor a hasznosító magánszemély, vagy gazdasági társaság [tulajdonos, haszonbérlő, üzemeltető] kizárólagos joga, így szabadon dönti el, hogy ezt a térítésköteles szolgáltatást biztosítja-e, illetve ha igen, akkor milyen anyagi feltételekkel biztosítja a horgászok számára.

Fontos megjegyezni az a tényt is, hogy jelenleg több - köztük számos állami tulajdonú is - termelő halastó halgazdálkodási vízterületnek minősülő víztározónak, illetve több víztározó viszont a rajta folytatott, bejegyzett halgazdálkodás ellenére halastónak van nyilvántartva, így a víztípus szerinti besorolások és az eddig ennek megfelelően megállapított szabályok nem voltak egyértelműek. Mindez azzal járt, hogy a hatósági ellenőrzési gyakorlat szerint egy bizonyított szabálytalanság esetén is mentesülhetett az elkövető a jogkövetkezmények alól, sőt a horgászattól eltiltott személyek is sokszor éppen e vizeket keresték fel, mivel itt ez a tény - a bevont horgászjegy ellenére - nem került napvilágra.

Tény, hogy a legtöbb felelős halastó-tulajdonosnak, üzemeltetőnek eddig sem okozott gondot a most rögzítendő szabályok betartása és betartatása, mivel eleve érdekük az, hogy a vízterületeiken is a becsületes sporthorgászok hódoljanak szenvedélyüknek. Mindezek okán a törvényjavaslatot a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet is támogatta.

Az jelenleg is kevésbé ismert, hogy a magántulajdonban lévő úgynevezett „horgásztavak” sem mentesülnek az egységes szabályozás hatálya alól, így az ennek ellentétét kihangsúlyozó, megtévesztő hirdetéseket nem szabad hitelesnek elfogadni, mivel a jogosulatlan horgászat ténye mindenhol a halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után.

A most hatályba lépett, a napi gyakorlat igényeiből táplálkozó jogszabály változás - helyesen - bezárta annak a lehetőségét, hogy az eltiltott horgászok így kapjanak alternatív lehetőséget, illetve megakadályozza, hogy a vizek átminősítése egyéb, nem a Hhvtv. szellemisége szerinti célokat szolgáljon, vagy esetleg az itt folytatott horgásztatás halelviteli, gazdasági eredménye kikerüljön az ágazat látóteréből.

Ez minden sporthorgász és vízkezelő, hasznosító közös érdeke is!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2018. február 01.


Forrás: Magyar Országos Horgász Szövetség
Szólj hozzá:
nagyvarad1#1 2018. 02. 02., 19:28A lovaglás minden lovon lovaglás.... A lovas minden lovon lovas....
Ha a nagyapám ezt hallaná....
nagyvarad1#2 2018. 02. 02., 19:08Minden sporthorgász...? A horgászat már nem sport,hanem ipar... Mi sem bizonyítja jobban,hogy maga a kezelő szegi meg a spot szabályait avval,hogy aki megfizeti a vízkezelőnek és az államnak,az behordhat és helyet foglalhat,aki nem nem fizeti meg az nem hordhat be és nem foglalhat helyet. Pénzért előny a sportban. (Aki megfizeti az 11 est rúghat?) Nesze neked sport. Ezen túl,se szeri se száma horgászokból élő léhűtőnek... Ha csak azt veszem figyelembe,hogy most 3-4 gazdának fizetsz 3-4.szeres összeget azért a területért mely az új h.törvény előtt egy gazdáé volt,máris igazolva van a kereskedelmet igazoló állításom. Miért van ez így...?
Nem azért menekültek magán tavakra sokan,mert bűnözők voltak(biztos volt ilyen is). Sokan azért váltottak magántóra napi jegyet,mert már az állami többe kerül mint a magán.. De ezen túl azért is,mert el akarták kerülni az állami jegy kiváltásával járó kálváriát és a bőröndre való irathalmazt,és a össze vissza szabályozott halfogást... És persze az ortodox ellenőrzéseket,mely kifogatja a kocsidat ,lefényképez és hang , képfelvételt készít rólad ha szabályos vagy ,ha nem vagy szabályos.
A sor nem teles ,de még egy megjegyzést teszek itt a végén. Egy elvétett beírásért 30e.ft ra is büntethet a halőr aki inkvizítori megbízással bír.
Na ezért is menekültek sokan magántavakra.... Ez most bezárult tehát az egyébként törvénytisztelő nem bűnözők előtt is..Vagyis nem zárult be, de fizessen az állami jegyért,miután vizsgázott , amiért szintén fizessen.... És még ezek után merészeli azt mondani a MOHOSZ hogy a horgászás sport és nem ipar.
összes hozzászólás megtekintése »
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.