Cikk oldal
2017-08-16

A horgászok nem értik, miért kell a vízfelület 30 százalékát borítania a rucaörömnek

<a href='./uploads/files/original_20170816b.jpg' target='_blank'>Attól, hogy kellemetlen és nem szép látvány, még védett növény a rucaöröm. Archív fotó: Gyurkovics Lászlóné</a>
Attól, hogy kellemetlen és nem szép látvány, még védett növény a rucaöröm. Archív fotó: Gyurkovics Lászlóné

Bosszankodnak a mindszenti horgászok, ugyanis csak egy részét takaríthatta el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Kurcát korábban kilométereken át beborító rucaörömnek. Nem értik, hogy miért számít védettnek a csatornában nem honos növény.


– Nem tudom, hogy mi ebben az érték, amit ennyire óvni kell! – fejezte ki értetlenségét egy mindszenti horgász, aki nem szerette volna elárulni a nevét. A Kurcán hónapokig nem tudtak pecázni a Mindszenti Horgász Egyesület tagjai a vízinövény miatt, ami a csatorna 8 kilométeres szakaszából 5 kilométert borított be. Ezt végül két héttel ezelőtt kezdtek el eltávolítani. Azelőtt az egyesület elnöke, Rácz Árpád biológiai katasztrófaként írta le a kialakult helyzetet. A horgászegyesület ezúttal nem kívánt nyilatkozni.

A páfrányt azonban a csatorna teljes területéről nem takaríthatta el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig). Mivel a rucaöröm védett vízinövény, így azt csak engedéllyel irthatták ki, és még ezután is hagyni kellett a rucából annyit, hogy a vízfelület 30 százalékán maradjon belőle – tájékoztatta szerkesztőségünket Kádár Mihály, az igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Most emiatt háborognak a Kurca felső szakaszán a horgászok.

Arról, hogy a rucaörömöt a csatorna felületének majdnem harmadán meg kell tartani, a Csongrád Megyei Kormányhivatal határozott. Több mindszenti úgy tudja, hogy a gépekkel folytatott gyérítés költsége másfél millió forint körüli. A vízinövény  várhatóan a Tiszába folyik előbb-utóbb, nem tartják valószínűnek a mindszentiek, hogy újra gépeket hoznának a város melletti szakaszra, hogy összetereljék. Erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a vízügyi igazgatóságtól.

A horgászok azért sem értik a döntést, mert ezen a vízen régen egyáltalán nem volt természetes a rucaöröm jelenléte.

Szerző: Máté Gergely
Forrás: delmagyar.hu
Szólj hozzá:
nagyvarad1#1 2017. 08. 20., 09:39Ráadásul a széljárásnak megfelelően mozog lassan, és olykor igen hosszú időre akadályozza vízi közlekedést.
A nagykunsági mesterséges csatornarendszer vízfelületein nyár végén már tíz kilométeres szakaszokon ő az úr... Peca nyet !
nagyvarad1#2 2017. 08. 20., 09:31Idióta, hozzá nem értő környezetvédelem van jelenleg amit nem komoly hozzá értő emberek irányítanak. A ruca öröm egy kifejezetten kártékony inváziószerűen szaporodó növény. Hatalmas területeken zárja le vízfelületeket,ami miatt nem jut fény a vízbe. Ez akadályozza a fotoszintézist aminek a végeredménye az oxigén hiányos víz...Ennek az összes következményét itt lehetetlen leírni,de annyi bizonyos,hogy aki védetté tette ezt a kártékony növényt, az nem természetvédő.... Inkább természetkárosító,és el kéne venni a természetvédő jogosítványait.
összes hozzászólás megtekintése »
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.