Cikk oldal
2019-01-05

A Vadása-tó leürítésre került a helyreállítási munkák befejezéséig

A Vadása-tó leürítésre került a helyreállítási munkák befejezéséig

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton tájékoztatja a horgásztársakat, hogy tavaly nyáron a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék okozta özönvíz megrongálta a Vadása tó műtárgyait. A tó a havaria óta alacsony vízszinten, de horgászható volt, mellyel a horgászok az utolsó pillanatig éltek is. Hegyhátszentjakab Önkormányzata a szakértői vélemények beszerzését követően benyújtotta a Belügyminisztériumba a vis maior pályázatát a károk helyreállítására.


A helyiek és a horgászok nagy örömére 2018. decemberében kapta meg az önkormányzat az értesítést, mely szerint a Vadása tó vízi létesítményeinek rendbehozatalára (gát, árapasztó, műtárgyak helyreállítására és a hordalék elszállítására) 78.643.988 Ft támogatást nyert el 10% önerő biztosítása mellett. A Vadása tó a szükséges engedélyek beszerzését követően, 2019. január elejére pár nap leforgása alatt leürítésre került, ezáltal a tóban lévő jelentős iszap mennyiség szikkadása is megkezdődhet.

A helyi önkormányzat által tervezett felújítási munkák várhatóan februárban indulnak. A tóban lévő halállomány jelentős részét a haváriakor érkezett hatalmas áradás elmosta, a tóban megmaradt halakat a tavalyi év második felében a horgásztársak eredményesen kifogták, míg a kisebb testű halak a tóval összeköttetésben lévő patakba távoztak. Ezúton is felhívják a horgásztársak figyelmét, hogy a Vadása tó előtározóján továbbra is lehet problémamentesen horgászni, míg a most leeresztett tavon legkorábban - a halak újra telepítését követően - nyáron kezdődhet meg a horgászat ismét.

Forrás & fotó: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
(vasivizeken.hu)
Szólj hozzá:
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.