Cikk oldal
2017-11-30

Átszakadt szemétgát miatt mérgező víz tart a Szamos felé

Illusztráció
Illusztráció

Még szeptember közepén írta meg a Transindex, hogy Kolozsvár mellett egy szemétdomb földcsuszamlása következtében egy 6000 köbméteres mérgező tó keletkezett. "Laboratóriumi elemzések során kiderült, hogy a helyszínen a víz ammóniasav- koncentrációja 750-szeresen lépi túl a megengedett értéket, míg a klór 12,8-szorosan" - írták akkor.

Szerdán pedig bekövetkezett a szemétgát-szakadás, írja a lap. Egy Facebook-videón mutatják meg, hogy elindult a mérgező víz:

A víz egy helyen utat tört magának, és nagy valószínűséggel nemsokára belefolyik majd a Szamosba, írja a Transindex.

"A Kolozs megyei prefektus még szeptemberben azt mondta, hogy felszólították a megyei tanácsot, hogy sürgősen orvosolják a helyzetet. Akkor a megyei tanács alelnöke, Marius Mânzat azt nyilatkozta, hogy meg fognak tenni minden lehetséges intézkedést, hogy megállítsák a folyamatot. Az alelnök akkor egy olyan szennyvízfelfogó beszerzéséről is beszélt, amely megoldotta volna, hogy a folyadék ne érje el a környező patakokat és a Szamos folyót" - írják.

Forrás: index.hu
Szólj hozzá:
lasoro#1 2017. 12. 09., 13:22Meg kellene itatni,etetni velük a mocskukat. Rohadtul nem bírom még a trehányságot sem,nemhogy a természet ilyen fajta pusztítását....
zseni#2 2017. 12. 06., 08:35Jazon, hol lennének, védik a gyilkosokat, bűnözőket, homokat, stb. ami a normális embereknek fontos az nekik nem pálya.
jazon#3 2017. 12. 01., 08:54Sajnos igaz a hír. Máshol is olvastam. Ezek a köcsög románok állandóan szennyezik a Szamost a Tiszát. Nem csak ilyen katasztrófák által, hanem folyamatosan engedik bele a mérgező anyagokat, szennyvizet. Csak azt nem értem ilyenkor a civil szervezetek hol vannak???
mesmi#4 2017. 11. 30., 20:58Ez ugye nem igazi hír?
Ha megint tönkre vágják a Szamost meg a Tiszát, akkor azt hiszem végérvényesen befejezem a horgászatot.
Nem elég a beleengedett tisztítatlan szennyvíz... Undorító az emberi faj, tényleg megérett a pusztulásra!
összes hozzászólás megtekintése »
A compó a magyar vizek orvoshala. Onnan kapta ezt az elnevezést, hogy a bőrén lévő nyálkahártya más halak sérüléseit képes begyógyítani, amennyiben azok nekidörgölik testüket.