Cikk oldal
2016-12-28

Balatoni halőrzés – a második félév mérlege

Balatoni halőrzés – a második félév mérlege

Az év végéhez közeledvén gyakorta készül számvetés, ezáltal summázva a mögöttünk hagyott esztendőt. A sikerek mellett kevésbé szívmelengető számok is mérlegre kerülnek. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrzési csoportja a „sikerek” kategóriába sorolja a szabályszegő horgászok fülön csípését, igazi sikernek azonban azt tartanák, ha nem kellene intézkedni.


Július és november között 143 esetben tettek feljelentést a halászati őrök különböző szabályszegésekkel összefüggésben. Ez a szám arányait tekintve szinte pontosan megegyezik az első félévi adatokkal.

A két nyári és három őszi hónapban 43 engedély nélküli horgász bukott meg az ellenőrzéseken, 15-en nem váltottak területi jegyet az állami horgászjegy mellé.
Nem lettek kevesebben azok sem, akik képtelenek leküzdeni mohóságukat és a megengedettnél több bottal igyekeznek több zsákmányt szerezni – 53 ilyen esetet regisztráltak (sajnálatos módon arra is volt példa, hogy valaki öt(!) bottal kísérletezett).

Három horgász akadt, aki a napi kvótánál több hallal igyekezett távozni a vízpartról.

Még mindig nagyon sokan próbálnak trükközni; vagy úgy, hogy nem írják be a kifogott halmennyiséget (23 esetre derült fény ebben az időszakban) vagy a fogási naplót igyekeznek szépítgetni különböző módszerekkel. Olykor a halőröket is ámulatba ejtik a pitiáner praktikák, radírozott majd újra írt dokumentumok. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy az állami horgászjegy elengedhetetlen részét képező fogási napló manipulálása okirat hamisításnak számít.

Még mindig előfordul, hogy őrizetlenül hagyott felszerelések árválkodnak a vízparton, három ilyen esetre volt  példa. Ezeket a horgászkészségeket begyűjtik, a jogos tulajdonos a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. telephelyén érdeklődhet utánuk. Érdekes módon csak nagyon kevés esetben keresi a tulajdonosa az elhagyott eszközöket.

A végére maradt egy szépülő tendenciát mutató szabályszegés: öt hónap alatt egyetlen alkalommal találkoztak a halászati őrök olyan horgásszal, aki méreten aluli halat kívánt megtartani.

Összességében elmondható, hogy míg a nyári hónapok sajátossága a területi jegy nélküli és az engedély nélküli horgászat, addig az őszi fogasos szezon jellemzője a napi fogható mennyiség és az éves kvóta kijátszása.

Az említett 143 feljelentés nyomán máig 114 határozat született és 1 930 000 Ft forint bírságot szabott ki a halgazdálkodási hatóság. A horgászrend ellen vétők összesen 498 hónapnyi eltiltással rontják a statisztikát.

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
jazon#1 2016. 12. 28., 15:59Köszönjük a munkájukat és további sikeres halőrzést kívánunk a jövő évre is!!!
összes hozzászólás megtekintése »
A hang a vízben 1400-1500 métert tesz meg másodpercenként.