Cikk oldal
2019-05-10

Balatoni halőrzési beszámoló 2019. január-április

Balatoni halőrzési beszámoló 2019. január-április

Az alábbiakban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrzési beszámolóját olvashatják az idei év első négy hónapjára vonatkozóan.


"Kijelenthetjük, hogy az év első három hónapja szinte eseménymentesen telt el. Érthető, hiszen március végéig kicsit bolondos volt az idő, összesen 35-en szegték meg a horgászat szabályait valamilyen formában. Aztán jött az április és a kellemesebb időben végre kiszabadult horgászaink behozták a „lemaradást”, ebben a hónapban 40-szabályszegővel szemben kellett eljárniuk kollégáinknak.

A szabályszegések számát tekintve, még mindig az engedély nélküli horgászattal próbálkozók állnak az első helyen – harminckét horgász akart spórolni az engedély kiváltásán.  Mondhatjuk, hogy számuk meghatározó, hiszen az összes szabályszegés  42 %-át teszik ki a „spórolós trükközők”. Ezen annyira nem is lehet meglepődni, hiszen az engedély nélkül horgászók a Balatonnál és a befolyókon mindig is előfordultak – vagy hirtelen ötlettől vezérelve a turisták, vagy egy-egy jó kapásos napon azok a környékbeliek, akik elfelejtettek engedélyt váltani, de nem tudták kihagyni azt, amikor „megy a hal”…

Ami viszont meglepő, az a balatoni csónakos tilalmat megszegők magas száma. Tizennyolc horgász várhatja a hatóság elmarasztaló határozatát emiatt. Közülük sokan a vízen tartózkodás idejét lépték túl. Elgondolkodtató, hogy kicsivel nagyobb odafigyeléssel a büntetés elkerülhető lett volna, mert többnyire olyan esetekről van szó, amikor a horgász rendelkezett balatoni területi jeggyel, ám nem vették figyelembe az időfaktort.  Azt nem mondhatjuk, hogy a szabályok újak lennének, hiszen ez a korlátozás már évek óta benne van a horgászrendben, így csak a figyelmetlenség, vagy a szándékosság maradhat indokként.  Okkal feltételezzük, hogy – ha mást nem is olvasnak el horgászaink – legalább a kirívó szabályszegésekért járó eltiltásokon megakad a szemük, hiszen ez a szabályszegés két év területi jegyváltástól való eltiltással jár.

A fogási napló vezetésének szabályait nyolcan sértették meg, nyilván az év elején próbáltak meg takarékoskodni a fogási kvótával. Az általuk fölöslegesnek tartott adminisztráció eredményre nem vezetett. A behúzás szabályait hárman szegték meg, ketten horgásztak olyan csatornaszakaszon, ahol akkor nem lehetett volna.  Darabszám korlátozással védett halat ketten próbáltak meg élve elvinni a partról, az egyikük a fogási naplóját is elfelejtette vezetni. Egy horgászt éppen akkor érték tetten halőreink, amikor a megtartásra szánt pontyot cserélgette a szákban.

A használható felszerelések számát négyen lépték túl, egy esetben négy felszereléssel zsonglőrködött egy horgász, amikor feltűntek a halőrök. Öten hagyták készségeiket őrizetlenül.

A május egyelőre szintén nem indult a hónapra jellemző jó idővel, az igazi horgász-szezon még előttünk áll, bízunk benne, hogy ez egyben nem a szabályszegések szezonja lesz..."

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.