Cikk oldal
2020-03-21

Balatoni halőrzési beszámoló 2020. február

A drótszák használatát a Balatoni Horgászrend tiltja
A drótszák használatát a Balatoni Horgászrend tiltja

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg a 2020. év második hónapjára vonatkozó halőrzési tapasztalatait:


"A február – annak ellenére, hogy téli hónap – mozgalmasra sikeredett, a januárhoz hasonlóan. Kollégáink a megszokottnál jóval többször, huszonkilenc alkalommal készítettek feljelentést a Balatonon horgászók esetében.

Januárban már írtam, hogy az év első két hónapja szokott halőreinknek a pihenő ideje lenni, mert ilyenkor szokott a tél teljes erővel bekeményíteni. Ilyenkor nem csak a halőrzés pihen, hanem a tó halállománya is. Hát, ez nem ez az év volt, február is sok horgászható napot tartogatott. Érdekes volt, hogy még a szélviharos napokon is lehetett horgászt találni a parton. Az ellenőrzések végeredményeként huszonkilenc esetben kezdeményeztünk feljelentést szabályszegő horgászokkal szemben.

Kíváncsi voltam arra, hogy az utóbbi évek  január-februárjai hogyan alakultak:

Balatoni halőrzési beszámoló 2020. február

Elég szembetűnő az, hogy mennyire mozgalmasra sikerült az év eleje, a korábbi évekhez képest.  Nyilván, ennek a fő oka a meglepően enyhe időjárás. De lássuk, mi is történt!

Ahogy már korábban honlapunkon is megírtuk, a februárt egy balatonfűzfői gereblyéző horgásszal kezdtük, aki a kikötői keszegállományt aprította, tette mindezt úgy, hogy még érvényes engedéllyel sem rendelkezett.

Engedély nélkül nyolcan horgásztak és egy esetben húzott valaki úgy be, hogy nem rendelkezett arra jogosító területi jeggyel. A fogási napló vezetésének szabályait heten sértették meg, két esetben a megtartott pontyot, két esetben a süllőt nem vezették be a fogás után a naplóba. Három esetben a horgászat befejeztével a kifogott keszeget nem vezették be a fogási naplóba, illetve ezek közül az egyik horgász a napi megtartható keszeg mennyiségnél is többet szeretett volna elvinni. A drótszák használata miatt egy esetben intézkedtek kollégáink. A megtartott pontyokat egy esetben szerette volna élve elszállítani a partról egyik horgásztársunk.

A méretkorlátozást öt horgász sértette meg, háromszor ponttyal, egyszer balinnal és egyszer sügérrel. A leggyakoribb szabályszegés, a „hárombotos” horgászat, teljesen háttérbe szorult, egy alkalommal kellett intézkednie emiatt a halőröknek.

A hűvösebb időben négy horgász érezte úgy, hogy elég, ha csak a bedobott felszerelés üldögél a parton, ők inkább melegebb helyen maradtak. Ezekben az esetekben a horgászok sem elektromos kapásjelzővel nem rendelkeztek, sem a felszerelésükre nem láttak rá."

A botok száma és a felügyelet sem stimmel...
A botok száma és a felügyelet sem stimmel...
Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
tomfis636#1 2020. 03. 24., 09:35Teljesen felesleges tiltani!Ami szákba kerül úgy is elviszi!Mert csak azt teszi bele amit haza akar vinni!Ne essünk már túlzásokba!
összes hozzászólás megtekintése »
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).