Cikk oldal
2018-06-11

Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon
A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai idén most először jelentkeznek a Tisza-tó halivadékaival foglalkozó cikkel. A mintavétel az összehasonlíthatóság jegyében most is a Tiszafüredi- Holt-Tisza területén zajlott, mintavételi eszközként pedig ugyanazt a 6 mm szembőségű kétközhálót használták, mint korábban.

Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A vizsgálat leginkább feltűnő eleme a rendkívül nagyszámú bodorkaivadék. A tavaly ilyenkor fogott 17 példánnyal szemben az idén 535 egyed került hálóba, s túlnyomó többségük idei ivadék volt. A bodorka szaporodása szokatlanul korán kezdődött és kimagaslóan jól sikerült, aminek oka az áprilisi kánikula lehetett. A balin ivadéka átlagosan 21 mm hosszúságú volt, ami megfelel az ilyenkor szokásosnak, de keveset fogtak belőle. A csuka átlagos standard testhossza több mint egy centivel meghaladta a tavalyi értéket, ezúttal 86 mm volt. Szépen növekedő sügérivadékokat is fogtak. A lemért példányok átlagos testhossza valamivel meghaladta az előző évi 23 milliméteres értéket: 25,5 mm, volt. A bodorkához hasonlóan a süllő ívása is jól sikerült. Már a szemrevételezés során lehetett sejteni, hogy rendkívül jól fejlett az évjárat, amit a mérés be is bizonyított, hiszen a tavalyi 20-22 milliméterrel szemben az idei ivadék átlaghossza 30 mm volt.

Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon
Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A szokatlan tavasznak láthatóan vannak nyertesei. A bodorka kiugróan magas egyedszáma, a csuka, a sügér és a süllő nagyobb átlaghossza arra mutat, hogy a vizsgált őshonos halfajok jól alkalmazkodtak a rendellenes körülményekhez.

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)
Szólj hozzá:
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.