Cikk oldal
2018-04-14

Megkezdték a Sió-zsilip zárását

<a href='./uploads/files/original_20180414.jpg' target='_blank'>Fotó: MTI - Jánossy Gergely</a>
Fotó: MTI - Jánossy Gergely

Megkezdték a Sió-zsilip elzárását szerdán, bár a Balaton vízállása még magas. A folyamat hetekig fog tartani – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.


A cél az, hogy kellően magas vízállással induljon a balatoni szezon, és száraz nyár esetén is elég víz maradjon a tóban a nyár végéig – jelezte a szóvivő.

Elmondása szerint a Balaton vízállása hetek óta magas, mert februárban és márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott a térségben. A tó átlagos vízállása még szerdán is 131 centiméter volt, meghaladva a 120 centiméteres szabályozási vízszintmaximumot.

A zsilipen március óta eresztik a vizet, április 22-ére az előzetes becslések szerint 128 centiméter lesz a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva. (a Balaton átlagos vízmélysége 3,8 méter).

Szerző: MTI
Forrás: hirado.hu
Szólj hozzá:
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.