Cikk oldal
2018-01-13

Összegzés a Tisza-tavi törpeharcsa halászatról

Összegzés a Tisza-tavi törpeharcsa halászatról

A tavalyi év során több alkalommal számolt be a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a törpeharcsa szelekciós halászat eredményéről, melyet honlapjukon naprakészen követhettek is az olvasók. A tél beálltával a halászok felszedték a szerszámaikat, így erre az évre befejeződött a munka.

2017-ben nagyot lépett előre a gyérítési tevékenység, ugyanis összesen 5 szerződéses halász állt munkába tavasszal, akik több száz szerszámot helyeztek el a Tisza-tóban. A megnövelt létszámnak és a halászok szakértelmének köszönhetően több mint háromszorosára növekedett a kifogott és elszállított törpeharcsa mennyisége 2016-hoz (16.000 kg) képest. Az elmúlt évi eredmény a várakozásokat felülmúlta: 2017-ben közel 50.000 kg törpeharcsát fogtak a halászok. Fontos megjegyezni, hogy a halászok egészen kicsi, 15 mm szembőségű varsákat is alkalmaztak, tehát a kifogott mennyiség vegyes méretű, nem korlátozódik kizárólag a piacon jobban értékesíthető 8 dkg feletti egyedekre. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. korábbi cikkeiben leírt gondolatmenet alapján (1 kg törpeharcsa létrejöttéhez 9 kg táplálék elfogyasztása szükséges) kiszámítható, hogy az idén kifogott mennyiség 450.000 kg természetes táplálékot fogyasztott el élete során. Ezentúl azonban ennek az 500 mázsa törpeharcsának a táplálékfelvételével már nem kell számolni, azaz lényegesen több élelem jut az őshonos halaknak.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az idei eredményt szem előtt tartva, bizakodva várják a 2018-as halászati szezon kezdetét és reményeik szerint egy év múlva még nagyobb számot közölhetnek.

Összegzés a Tisza-tavi törpeharcsa halászatról
Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)
Szólj hozzá:
A compó a magyar vizek orvoshala. Onnan kapta ezt az elnevezést, hogy a bőrén lévő nyálkahártya más halak sérüléseit képes begyógyítani, amennyiben azok nekidörgölik testüket.