Cikk oldal
2019-12-07

Téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban

<a href='./uploads/files/original_20191207.jpg' target='_blank'>Fotó forrása: Hortobágyi Halgazdaság Zrt. (www.hhgzrt.hu)</a>
Fotó forrása: Hortobágyi Halgazdaság Zrt. (www.hhgzrt.hu)

Végéhez közeledik a téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság tavaiban, a halak nagy része már a telelő medencékben van – jelezte a cég vezérigazgatója a pénteken, a gazdaság látványlehalászással egybekötött Mikulás-napi ünnepségén Hortobágy-Elepen.


Simon Károly elmondta: a 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évi 1500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – tette hozzá.

A halmennyiség 60 százalékát decemberben értékesítik mintaboltjaikban és a nagy áruházláncokban: jelenleg naponta több tíz tonna halat szállítanak az üzletekbe, de a karácsonyt megelőző héten ez a mennyiség eléri majd a napi száz tonnát – közölte a vezérigazgató, megjegyezve, 50-50 százalékban élőhalként, illetve feldogozott állapotban kerülnek a halak a boltokba. Hozzátette: az 1500 tonna hal 15 százalékát főként Romániába exportálják, de kisebb mennyiségben jut hortobágyi hal Lengyelországba is.

Simon Károly az MTI érdeklődésére elmondta: 121 dolgozójuk van, a tavalyi árbevételük 1,2 milliárd forint volt, idén ennél valamivel többet várnak. Az egy főre eső évi magyarországi halfogyasztás 4-5 évvel ezelőtt 4,5 kilogramm volt, jelenleg 6-6,5 kilogramm, amit tovább szeretnének növelni. Utóbbi érdekében népszerűsítik negyedik éve a kisgyerekek körében is a halászatot és a halfogyasztást: pénteken hortobágyi és debreceni óvodásokhoz és kisiskolásokhoz csónakon érkezett meg a Mikulás az elepi tavon.

A kicsik ezután megnézték a lehalászást, de nemcsak a halakkal, hanem a belőlük készült ételekkel is megismerkedhettek: a halastó partján felállított sátorban halászlevet, haltepertőt, halfasírtot kóstolhattak a gyerekek.

Szerző: MTI
Forrrás: agroinform.hu
Szólj hozzá:
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.