Cikk oldal
2019-05-13

Dutyiba küldenék a halakat kínzó horgászt

Dutyiba küldenék a halakat kínzó horgászt

Vádat emeltek egy 34 éves férfi ellen állatkínzás miatt, aki lékhorgászott és mintegy 150 halnak okozott rettentő halált.


A férfi január végén Prügy külterületén, a befagyott Tisza-folyón hat léket vágott. A lékekből az odaúszó, levegőt kereső halakat kézzel és merítőhálóval kifogta. 150 darab, különböző fajtájú kisebb súlyú halat, valamint hét darab nagyobb testű halat fogott ki 7340 forint értékben. A halakat élő állapotban kiválogatta, a nagyobbakat szatyorba tette, a 150 darab kisebb halat pedig a behavazott jégen élve szétdobálta.

Azzal, hogy a kisebb halakat visszaengedés helyett a havas jégfelületen szétdobálta, a halaknak különös szenvedést okozott, mivel azokat fulladási folyamatnak, hőmérsékleti stressznek, lassú fagyhalálnak tette ki, hiszen – 6 C fok volt.

A nagyobb méretű halakat haltartó hiányában nem tudta maradandó sérülést nem okozó módon élve tartani, és az előírásoknak megfelelően kíméletes módon sem ölte le. A halaknak a szatyorban víz nélküli tárolásával ugyancsak kínozta az állatokat, a szükségleteiket nagymértékben korlátozta, elpusztulásukat ugyanis lassú fuldoklás előzte meg, mivel a kopoltyús légzés gátolt volt.

A vádlott egyáltalán nem gondoskodott az állatok alapvető élettani szükségleteiről: a megfelelő vízről, illetve oxigénről, a halaknak indokolatlan, különösen nagy fájdalmat és szenvedést okozott, ami a pusztulásukat okozta – írja az ügyészségi közlemény.

Az ügyészség börtönbüntetésre és mellékbüntetésként közügyektől eltiltásra tett indítványt.

Forrás & fotó: estiujsag.hu
Szólj hozzá:
kavics64#1 2019. 05. 22., 17:44Érdekes a ciánszennyezésnél ahol tonnaszám pusztult a hal nem voltak ilyen ügybuzgók az ügyészek !
összes hozzászólás megtekintése »
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.