Cikk oldal
2018-05-03

Előnyös vagy újabb kiszúrást jelent a horgászoknak a QR-kódos horgászkártya

Illusztráció
Illusztráció

A magyar horgászkártya tervezett bevezetése vetette fel a legtöbb kérdést a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége küldöttgyűlésén. Egyelőre nagy az ellenállás a tervezet miatt.


Már az úgynevezett „SZÁK” program, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) online halfogás-nyilvántartási rendszerének működtetése kapcsán is több felvetésre kellett válaszolnia Baranyai Lőrinc elnöknek. Elhangzott: az adatokat ugyan felviszik a horgászok a rendszerbe, de azok több esetben is eltűnnek, a NÉBIH honlapján emellett nem lehet megtalálni az összesített halfogási adatokat.

Baranyai Lőrinc erre reagálva úgy fogalmazott: a Magyarországi Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a tervek szerint átveszi a SZÁK-program működtetését a hivataltól, egyszerűbb használattal.

A horgászkártya tervezett bevezetése kapcsán igazi hozzászólásözön érkezett. Baranyai Lőrinc elmondta: a MOHOSZ választmánya tavaly határozott arról, hogy idén megkezdi a horgászkártya bevezetését, ezzel váltva ki a papíralapú fogási naplót. Egy úgynevezett QR-kód segítségével a halőr leolvashatja a szükséges adatokat és azt, hogy milyen fogások vannak rögzítve a plasztiklapon. A horgászoknak regisztrálniuk kell egy portálra, aki ezt elmulasztja, jövőre nem válthatja ki a horgászengedélyét. Emellett 2200 forintos egyszeri díjat kell befizetniük a kártyáért.

Baranyai Lőrinc kitért rá: nem értenek egyet azzal az elvvel, hogy a horgászokra anyagi terhet rójon az újítás bevezetése, ezt pedig jelzik a MOHOSZ május végi országos küldöttgyűlésén is. A megyei szervezet azt javasolja, hogy a MOHOSZ, a NÉBIH, vagy az agrártárca vállalja magára a költségeket.Ű– Mit kezd a halőr a QR-kóddal ott, ahol nincs térerő? Emellett nem minden horgásznak van okostelefonja, és a szükséges technológiai ismerete, hogy így regisztrálhassa a fogásait – sorolta az elnök.

Székely Antal oroszlányi horgász felszólalásában elmondta: már így is rengeteg befizetnivalójuk van „különböző kütyükre” és sok idő elmegy adminisztrációra is.
– Mi történik, ha beírom a telefonba a fogást, de aztán lemerül és jön az ellenőr? – kérdezte.
A több hasonló észrevétel után az a felvetés érkezett, hogy a testület szavazzon arról: nincs szükség a kártya bevezetésére. A jelenlévők elsöprő többsége támogatta is ezt, a megyei szövetség vezetősége így ezzel a javaslattal érkezik az országos küldöttgyűlésre.

Forrás: magro.hu / Kemma.hu

Szólj hozzá:
nagyvarad1#1 2018. 05. 06., 11:34Ha peca,akkor a körülötte lebzselő,ebből élő technokraták idiótasága tematizál mindent. Ennek véget kell vetni,mert hülyék nem irányíthatnak semmit.
összes hozzászólás megtekintése »
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.