Cikk oldal
2017-09-15

Extrém vízlengés a Balatonon

Extrém vízlengés a Balatonon

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize!


Aki tegnap Balatonmáriafürdő környékén járt, meglepődve tapasztalta, hogy a víz alacsonyabb, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre. Az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés - számol be Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

73 cm-es vízlengést okozott a viharos szél
73 cm-es vízlengést okozott a viharos szél

Ismert jelenség a tavon, hogy a hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a vizet a keleti medencébe, ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt tegnap is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott. A csütörtök délelőtti MODIS műholdképen látszik, hogy erősen felkeveredett, barna a víz, kivéve a Tihanyi-félsziget szélárnyékát, ahol még viszonylag átlátszó (zöld), ez az állapot figyelhető meg a kompról készült fotónkon is.

Extrém vízlengés a Balatonon
A jelenség az időkép.hu Balatonmáriafürdőn elhelyezett webkamerájának gyorsított felvételén is szépen kivehető:


Extrém vízlengés a Balatonon
A legnagyobb kitérés idején, tegnap este 6-kor Keszthelyen extrém alacsony, +48 cmes vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, +121 cm-es árvizet, mindeközben a tó átlag vízállása +90 cm maradt. A kilendülés mértéke így 73 cm, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 cm-es kilendülést is mértek.

Adatok:

- ELTE MODIS műholdvevő állomás (http://nimbus.elte.hu/kutatas/sat/latest/balaton/images/)

- Windguru archívum (windguru.cz)

- Országos Vízügyi Igazgatóság (www.vizugy.hu)


Forrás & fotók: időkép.hu
Szólj hozzá:
A compó a magyar vizek orvoshala. Onnan kapta ezt az elnevezést, hogy a bőrén lévő nyálkahártya más halak sérüléseit képes begyógyítani, amennyiben azok nekidörgölik testüket.