Cikk oldal
2020-01-23

Fegyverdörgés a Tiszán

Fegyverdörgés a Tiszán
Az alábbiakban a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. rövid összefoglalóját olvashatják a múlt heti kárókatona gyérítéssel kapcsolatos eredményekről és tapasztalatokról.


A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján legutóbb arról tudósított, hogy munkatársai és a területileg illetékes vadásztársaságok tagjai 168 kárókatonát ejtettek el a Tisza-tavi folyószakaszon. A kezdeti komoly eredmény nagy hatással volt a telelő állományra. Megfigyelték, hogy a kártevő madarak nagy része inkább elkerüli a tározóhoz tartozó Tisza szakaszt, ami egyértelmű sikerként könyvelhető el. Ezzel párhuzamosan a kilövések száma is természetesen csökkent. Az elmúlt héten 67 egyedet lőttek ki a vadászok, s ennek eredményeként már 235-tel kevesebb kárókatona fogyasztja a Tisza-tó halait.

Fegyverdörgés a Tiszán
Fegyverdörgés a Tiszán

A tevékenység során fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy még véletlenül se okozzanak kárt a környéken előforduló védett és fokozottan védett fajokban, különös tekintettel a tározó térségében telelő réti sasokra. Velük kapcsolatban azt figyelték meg, hogy nem zavarja őket a fegyverdörgés, sőt az első lövések után nem sokkal megjelennek a környéken. Feltehetőleg a kárókatonák által menekülés közben elhagyott haltetemek keltették fel az érdeklődésüket.

A gyérítést ezen a héten is folytatják, és az eredményekről a továbbiakban is beszámolnak.

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)
Szólj hozzá:
A harcsázáshoz otthon tartott piócákat amennyiben rendszeresen csirkemáj darabokkal etetjük rövid időn belül jelentős testtömeg növekedést érhetünk el.