Cikk oldal
2020-01-28

Gereblyéző horgász Balatonföldváron

Gereblyéző horgász Balatonföldváron

Vasárnap délután a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatásos halőr munkatársa szolgálat közben figyelt meg egy horgászt, aki a balatonföldvári kikötőben gereblyéző módszerrel fogott több keszeget.


Évről-évre, más kikötőkben akadnak olyan horgászra, aki egyszerűbbnek gondolja a nagy mennyiségű keszegből gereblyézéssel kifogni a halat, mint normál horgász módszerrel. Most a balatonföldvári kikötő következett, de nem is olyan régen Balatonaligán és Fonyódon fordult elő hasonló eset.  A halőr január 26-án, 13 óra körül érkezett meg a balatonföldvári kikötőbe és rövid szemlélődés után vette észre a Galamb-szigeten horgászó férfit. Mikor még takarásban volt, jól látta azt, hogyan is „keszegezik” emberünk, akiről több videó felvételt is készített.

A felvételeken jól látható a „taktika”. A feeder horgászboton végólmos szerelék volt, az ólom felett két horoggal, ám azokra csali nem került. Az illető a készséget bedobta a keszeg-tömeg felé, finoman kitartotta a süllyedő végszereléket, majd amikor megérezte a halakat , erőteljes rángató mozdulattal akasztott be, melynek hatására kívülről akadtak a horgok a halak testébe.

Miután a jellegzetes rángató mozdulatsort többször rögzítette a halőr, értesítette a vízirendészetet és közben intézkedett is H.I.-vel szemben, aki a délután további részét már a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság siófoki központjában töltötte. Ellene orvhalásztat törvényi tényállás miatt indult büntető eljárás.
A képeken is láthatóak a halak testén, a horgok által ütött sebhelyek:

Gereblyéző horgász Balatonföldváron
Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
A harcsázáshoz otthon tartott piócákat amennyiben rendszeresen csirkemáj darabokkal etetjük rövid időn belül jelentős testtömeg növekedést érhetünk el.