Cikk oldal
2018-01-24

Halrács épül a Nyugati-övcsatornán

Halrács épül a Nyugati-övcsatornán

Élőhely-fejlesztési pályázat keretében épül harács a Nyugati övcsatornán, Kéthely térségében. A csatornát kelet- nyugati irányban átlósan átszelő műtárgynak kettős funkciója lesz – egyrészt segítségével megakadályozható az idegenhonos halfajok vándorlása a Balatontól délre fekvő területekről a tó irányába, másrészt működtetésével lehet korlátozni ívási időszakban a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.


A halrács várhatóan már a ponty tavaszi ívási időszakára használható lesz. Ebben az időszakban a nagy tenyészértékű halak gyakran felúsznak az áramló vízen, hogy a szűk csatornák sekély vizében ívjanak le. Sajnálatos módon azonban a szaporodási időszakban ezek az egyedek védtelenek az orvhorgászokkal szemben – ezen segít majd az elkészülő műtárgy.

A halrács képes lesz kezelni olyan előre nem látható helyzeteket is, amikor lehalászási időszakban közeli víztérből esetlegesen kiszökő nagy mennyiségű invazív állomány Balatonba kerülését kell megakadályozni. Ilyen esetben a halrács lezárásával a környező csatornákban lehet visszatartani a nem kívánatos halfajokat, majd azokat halászati tevékenységgel kivonni a víztérből.

A 100 millió forint értékű beruházást a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósítja meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
1212#1 2018. 01. 27., 23:44Ez már paródia!
Élőhely-fejlesztés keretében,megakadályozzák az őshonos halfajok feljutását az ívó területre.Ez komoly halgazdálkodási gondolat....
Abból a pár millácskából kb egy évszázadon át lehetne őriztetni a felső szakaszokat a kritikus két hónapban.
Azt már csak mellékesen jegyezném meg,hogy a Balatonban lévő ponty fajták semmilyen tenyészértékkel sem rendelkeznek,főképp azért,mivel nem őshonosak.Még a közönséges tőponty sem,amit sudárnak hívnak. Az a kevés nyurga ami még a víztérben jelen van,ahogy mostanában és eddig is,nyugodtan lemondhatunk.
összes hozzászólás megtekintése »
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.