Cikk oldal
2020-04-03

Helyére került a mobil halrács a Nyugati-övcsatornán

Helyére került a mobil halrács a Nyugati-övcsatornán

Április 3-án reggel a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a Társaság vízjogi üzemeltetési engedélyének megfelelően felépítették a mobil halrácsot a Nyugati-övcsatornán, a Kéthelyi-híd szomszédságában.


A mobil halrácsot csak időszakosan, a nagy testű pontyok vándorlási idejében élesítik, ezen kívül szabadon vándorolhatnak a halak a csatornában. Mivel a rács pálcaköze 7 cm-es, a kisebb halak gond nélkül átjutnak rajta a lezárt időben is.

A halrács működtetésének legfőbb oka a kapitális balatoni pontyok védelme, amelyek itt továbbhaladva korábban eljuthattak olyan kis csatornákba is, ahol védtelenek voltak a tisztességtelen orvhalászokkal és szigonyozókkal szemben.
A halrács őrzéséről személyi- és videokamerás védelem gondoskodik.

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.