Cikk oldal
2018-05-30

Horgászok, figyelem! Kártya váltja az igazolványt

<a href='./uploads/files/original_20180530.jpg' target='_blank'>Fotó forrása: kisalfold.hu</a>
Fotó forrása: kisalfold.hu

A horgász igazolvány helyére 2019-től bevezetik a Horgász Kártyát, melyet már idén szeptembertől lehet igényelni. A halőr leolvashatja a szükséges adatokat. A plasztikkártya 2200 forintba kerül és öt évre szól.


Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke múlt hétvégén Győrben arról beszélt: a Mohosz május 25-i válaszmányi ülésén a tagszövetségek képviselői döntést hoztak arról, hogy jövőre megszűnik a horgász igazolvány, helyét a Horgász Kártya váltja fel. A Mohosz választmánya már tavaly határozott arról, hogy idén megkezdi a bevezetését.

Plasztikkártyát mindenki önállóan is megvásárolhatja interneten (és az állami jegyek kiadóinál is be lehet majd szerezni). A névre szóló kártyát legyártják és postán kapja majd meg a tulajdonosa.

Az igényléshez kell majd a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya jó minőségű beszkennelt másolata. A szövetségek és egyesületek feladata lesz, hogy segítse tagjait a megfelelő eszközökkel idősebb, vagy online ügyekben kevésbé járatos horgászok esetében.

A Mohosz a szövetségeket fogja eszközökkel támogatni, hogy a plasztikkártyára való átállás zökkenőmentes legyen. Ezek után a területi jegyet a kártya adatokkal lehet majd kiváltani. Egy QR-kód segítségével a halőr leolvashatja a szükséges adatokat és azt, hogy milyen fogások vannak rögzítve a plasztiklapon. Egy informatikai rendszer tárolja, hogy az adott kártyához milyen éves, vagy napi területi jegy van rendelve, és a halőr le tudja olvasni a vízparton. Ha a leolvasás technikai okokból nem lehetséges (például nincs térerő), akkor a horgász jogosultsága nem kérdőjelezhető meg.

A kártyák igénylése és megvásárlásának lehetősége már szeptember 1-től lehetségessé válik, hogy a mintegy 450 ezer horgász tömeges regisztrációja ne egy szűk időszakban terhelje a rendszereket. A Horgász Kártya 5 évre szól majd, 2024-ig érvényes (azoknak is, akik még idén regisztrálnak).

A kártya 2200 forintba kerül. Ezen az állam nem keres egy fillért sem, többek közt a szoftvert és a kártya legyártását fedezik ebből az összegből. Aki idén szeptember 1. és december 5. között regisztrál, egy autót, vagy floridai horgászutat is nyerhet.

Szerző: Cséfalvay Attila
Forrás: kisalfold.hu
Szólj hozzá:
nagyvarad1#1 2018. 06. 01., 14:00A horgászat immár üzlet.... Nem sport...Az üzlet körül pedig sok a naplopó,ingyenélő... Ez a sok senkiházi pedig csinál magának munkát... Bezsebel ezzel is valakiknek a horgászoktól 2200 x 450 e ft ot. Nem elég,hogy az új horgásztörvény apróra darabolta a területeket és egy apró darab ma többe kerül mint a régi nagy együtt. Sok gazdát csinált a kevésből és azt mindet el kell tartani a pecásoknak..Ezen túl -inkvizítorrá képezték a halőröket,melyekből az új törvény tengernyit foglalkoztat extra ellenőrzési eszközökkel.--Drága terepjárók,vízi járművek fegyver,extra mundér.. Falkában járnak ellátni a "feladatot"... Van nap amikor három csapat is kiforgatja az autódat és ellenőrzi a mondva csinált problémát Ráadásul - még összehangolt ellenőrzéseket is folytatnak amikor három fajta halőr,rendőr ,polgárőr , (egész falka)egyszerre jelenik meg a ellenőrizni a fogásodat melynek értéke messze alulmúlja az ellenőrzés ráfordított értékét . Hal KGB...,Ortodox szabályokkal.
És most még ez az idióta Horgász Kártya,mely jól hangzik ugyan ,de ha bele gondolunk,valójában ez nem más,mit feladat munkanélkülieknek drága pénzért... És persze valamely szoftver fejlesztőnek üzlet...Tagszövetségek képviselői....? Mikor kérdeztek engem ezek a sumák alakok...?
pecas70#2 2018. 06. 01., 08:01A naplót nem kel vezetni. Csak az engedélyek, illetve ezek megléte lesz a kártyára rögzítve. Ha pedig valamilyen okból, pl. térerő hiánya miatt, a halőr nem tudja leolvasni, akkor vélelmezni kell, hogy megvan az engedély.

Mondjuk Tiszabura környékén a Tiszaparton nem mindenhol van térerő....:))))
hohosanyi#3 2018. 06. 01., 07:24Adókártya mi a tökömnek egy engedélyhez ??? Ha kitalálták eszt a szart adják ingyen...Erről olvassa le a halőr ki mit fogót,Akkor most mindenki vegyen szuper okos telcsit hogy tudja vezetni a naplót!!! Hát B....k meg
összes hozzászólás megtekintése »
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.