Cikk oldal
2019-07-19

Ingyenes az állami horgászvizsga, július 1-jétől integrálódott a turista horgászjegyek kiváltása is

Ingyenes az állami horgászvizsga, július 1-jétől integrálódott a turista horgászjegyek kiváltása is

Június 19-én lezárásra került az 500 000 érvényes horgász regisztráció. Mint ismeretes, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 2019. január 1-jétől már jogszabályi felhatalmazás alapján, közfeladat-ellátása keretében irányítja és felügyeli a kötelező személyi regisztrációt, a Magyar Horgászkártya és az állami horgászjegyek kiadását, valamint a feladatellátást támogató komplex informatikai rendszer (HORINFO) működtetését. Az ingyenessé vált, átalakított állami horgászvizsga-rendszer horgászszövetségi indítása után július 1-jétől a HORINFO rendszer működése kibővült a horgászatot kipróbálni szándékozók turista állami horgászjegyének (eddig más rendszerben üzemeltetett) kiadásával is. A digitális átállás folytatódik, így a következő lépésekben 2020-tól a horgászjegyek mellett fokozatosan lehetségessé válhat a tagdíjak és a területi jegyek széles spektrumának elektronikus vásárlása is.


Az 5 éves érvényességi idejű horgászkártya indulásától kezdve több kedvezményt is nyújt tulajdonosának. A horgászkártyával rendelkező horgászok számára több változatban elérhetővé vált a T-Systems speciális Horgász Díjcsomagja, 2019. január 1-jétől pedig minden horgászkártyával rendelkező horgász automatikusan az UNION Biztosító Horgász Balesetbiztosításának biztosítottjává vált. A MOHOSZ jelenleg is tárgyal a kedvezmények bővítéséről, többek között a kedvezményes lakossági bankszámlavezetés lehetőségének irányában.

A horgász regisztráció, kapcsoltan a Magyar Horgászkártya igénylése, valamint a turista állami horgászjegy megvásárlása továbbra is az erre a célra kialakított online regisztrációs felületen, a www.mohosz.hu oldalon érhető el. A MOHOSZ az elmúlt időszakban a regisztrációval kapcsolatban az adatbázis hitelességét biztosító adóazonosító jel felhasználásával, a felhasználás jogszerűségével kapcsolatban felmerülő hírekre és kérdésekre reagálva ezúton is jelezni kívánja, hogy jelenleg rendelkezik a tárgyi adatkezelés lehetőségével, és közfeladat-ellátása, benne a hiteles és teljes állami adatbázis biztosítása érdekében az Agrárminisztériummal közösen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal iránymutatása alapján dolgozik a végleges megoldási módozat megteremtésén.

Az online regisztráció és igénylés, illetve a jegyvásárlás elvégezhető bármely típusú elektronikus eszközről. Fontos tudnivaló, hogy a turista állami jegy vásárlása már csak online módon lehetséges. Annak érdekében, hogy a horgászkártya kiváltása a számítógéppel vagy okostelefonnal nem rendelkezők, vagy megfelelő informatikai ismerettel nem bíró horgászok számára is zökkenőmentes legyen, az adminisztráció személyesen (offline) is elvégezhető valamennyi, az állami horgászjegy értékesítésében eddig is részt vevő és a támogatást vállaló mintegy 1200 horgászszervezeti regisztrációs ponton. Ebben az esetben a regisztrációs pontok munkatársai végzik el a regisztrációt és a horgászkártya igénylést a helyben átadott iratok alapján. Ha a szükséges okmányok már kéznél vannak, akkor egy teljes regisztráció a gyakorlatban maximum 5-10 percet vesz igénybe, míg az állami jegy kiadása 2-3 perc alatt elvégezhető.

A regisztráció támogatását továbbra is biztosítja a bárki által elérhető telefonos információs ügyfélszolgálat is. Az ügyfélszolgálat munkanapokon 8:00-tól 16:30-ig hívható a +36 59 32 44 32 telefonszámon. Az online ügyfélszolgálat ugyfelszolgalat@horgaszjegy.hu e-mail címen is várja a felmerülő kérdéseket.

Szerző: OTS
Forrás: adozona.hu
Szólj hozzá:
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).