Cikk oldal
2016-12-21

Itt a süllő, hol a süllő?

Itt a süllő, hol a süllő?

December 11-én vasárnap este a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őrei tetten értek egy horgászt, aki 6 db süllőt, a napi kvóta kétszeresét szállította magával kikötőjébe, ahol aztán mindent elkövetett azért, hogy a 6 db-ot 3-nak tüntesse fel…


A halászati őrök a Balaton keleti medencéjében partról spektív segítségével figyelték D.K. horgászt, aki jól láthatóan 4 horgászbottal horgászott csónakjából. A parton várták meg, amíg a megfigyelt személy a sötétedés után megérkezett egyesülete kikötőjébe. A halőrök a parti lámpák fényében vették észre, hogy a csónakhoz két zsinóron a napi megfogható süllőmennyiség kétszerese volt kötve, ezért a pár fokos vízben gumiruhával gázolva közelítették meg a horgász csónakját, miközben az eseményeket kamerára rögzítették. A horgász észlelve a közeledő halőröket az egyik szájbilincsen lévő 3 db süllővel gyors léptekkel elsietett és azokat kidobta a kikötőn kívülre, a nyílt víz felé. Mindebben az sem zavarta, hogy a halászati őrök többször is felszólították, hogy maradjon a csónak mellett. A helyszínre visszaérve már készségesen előadta, hogy a csónaknál maradt 3 db süllőt fogta, amelyeket egyébként a fogási naplójában is rögzített. Arra nem adott magyarázatot, hogy kicsivel korábban miért sietett el. Egyik halászati őr a kikötőn kívül a vízben gázolva megtalálta a 3 db süllőt, amelyek szájbilincsre voltak erősítve egy ólom társaságában, amitől a zsákmány elsüllyedt, de a kötél vége a hullámzó, zavaros víz ellenére is látszott a felszínen. A 6 db süllő így végül egymás mellé került a horgász heves tiltakozása ellenére is, aki továbbra is azt állította, hogy ő csak 3 db-ot fogott, az előkerült halakról „fogalma sem volt” ki foghatta. Pechjére a kamera az egész történetet rögzítette, így a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megküldi az esetről a feljelentést a területileg illetékes halgazdálkodási hatóság felé. A horgászt várhatóan majd halvédelmi bírság megfizetésére kötelezi a hatóság, valamint eltiltja az állami jegy váltásától. Emellett a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében az elkövetett kirívó szabályszegés miatt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hosszabb időre el fogja tiltani a renitens horgászt a balatoni területi jegy váltásától is.

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
dk74#1 2016. 12. 22., 20:47Az ilyen szarházit nem engedném többet a víz közelébe sem....
halpakka#2 2016. 12. 22., 19:32Nem volt túl agyafúrt ez a D. K. !
Gratulálok a kitartó és eredményes elfogáshoz!
összes hozzászólás megtekintése »
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.