Cikk oldal
2019-10-19

Letöltendőt kapott a visszaeső rapsic

Az orvhalász ítélete jogerős
Illusztráció
Illusztráció

A Marcali Járási Ügyészség vádemelését követően orvhalászat miatt újra végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték azt az 54 éves balatonberényi férfit, aki annak ellenére, hogy a korábbi orvhalászat miatt indult bűnügyében éppen hogy elítélték, újra tiltott módon igyekezett halat fogni a Balatonban.

A vádlottat orvhalászat vétsége miatt a Marcali Járásbíróság 2018 szeptemberében 1 év 3 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Fotó forrása: kapos.hu
Fotó forrása: kapos.hu

A többszörösen büntetett előéletű férfit azonban ez sem tartotta vissza attól, hogy 2018 őszén - az ítélethirdetés után alig két héttel - újra halászhálóval végezzen tiltott halászati tevékenységet Balatonberényben. A vádlott szeptemberben egy 20 méteres, majd novemberben egy 50 méteres halászhálóval igyekezett halat fogni, azonban a halászati őrök mindkét esetben felfigyeltek rá, így nem tudott halat lopni, holott amikor másodszor is tetten érték, közel 20 kg ponty, balin, kárász és keszeg akadt fenn a hálóján.

A férfi ellen a Marcali Járási Ügyészség mindkét esetben vádat emelt, melyeket a Marcali Járásbíróság tárgyalási szakban egyesítette, majd a többszörös és - korábbi orvhalászatok miatt - különös visszaesőnek is minősülő vádlottal szemben - az ügyészi indítvánnyal egyetértve - 1 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztést és 2 év közügyektől eltiltást szabott ki.

Fotó forrása: kapos.hu
Fotó forrása: kapos.hu

Az ítélet ellen bejelentett kölcsönös fellebbezések folytán másodfokra került bűnügyben a Kaposvári Törvényszék nemrég hirdetett ügydöntő határozatot, melyben az orvhalászatot gyakorlatilag foglalkozásszerűen űző vádlottal szemben hozott elsőfokú döntést helyben hagyta, így a végrehajtandó szabadságvesztést kiszabó ítélet jogerőre emelkedett.

Forrás: kapos.hu
Szólj hozzá:
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.