Cikk oldal
2017-11-24

Nagy dologra lehet készülni a halpultoknál, ha ez összejön

Nagy dologra lehet készülni a halpultoknál, ha ez összejön
A magyarok jószerével csak karácsonykor fogyasztanak halat, főleg pontyot, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően – mondta a Népszavának Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Kft. tulajdonosa.


A magyarok alig öt-hat kiló halat esznek évente átlagosan, és ezzel az ország a lista végén kullog Európában – írta a Népszava. Ráadásul ennek a mennyiségnek nagyjából a fele import tengeri hal, halkészítmény.

A Magyarországon megtermelt 12-13 ezer tonna ponty nagy része karácsonykor kerül a fazékba, tepsibe. Ezenkívül mintegy 3-3,5 ezer tonna busa, amur, európai szürke harcsa, süllő, valamint akvakultúrában, vagyis nem halastóban, hanem zárt rendszerben nevelt afrikai harcsa, pisztráng, tokféle színesíti a választékot.

A lapban megjelent lista szerint a harcsaszelet 4800 forintba, a harcsafilé 5200, a lazacszelet 6400, a lazacfilé 6800, a fogasfilé 5000, a pontyszelet 1900, a pontyfilé 2000 forintba kerül.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint nőhet a halfogyasztás, ha 2018-ban az édesvízi halak áfáját, hasonlóan a sertés-, illetve a baromfihúshoz, 27 százalékról 5 százalékra mérsékli a kormányzat.

Ezzel az ágazat is tisztulhat, hiszen 5 százalékért már nem érdemes kockáztatni, a fekete- és szürkegazdaság elveszíti versenyelőnyét a legálisan működő vállalkozásokkal szemben.

A kedvezőbb adózás visszaszoríthatja az importot is, hiszen már a külföldről behozott, főleg tengeri hal is veszít árelőnyéből. A fogyasztó a 22 százalékos áfacsökkentésből átlagosan 10-17 százalékkal alacsonyabb áron juthat majd halhoz.

Szerző: MTI
Forrás: hvg.hu
Szólj hozzá:
nagyvarad1#1 2017. 11. 29., 19:51Nem a hal ára az első számú oka az alacsony fogyasztásnak. A minőség az igazi probléma. A hazai pontyok húsában rengeteg a sötét-barnás sötét színű hús. A h.tavakból a piacra kerülő pontyokra ez különösen jellemző. Ez esetben,még az iszap íz is rontja a minőséget. A folyókból pedig (én úgy tudom) nem visznek a boltokba halat.
összes hozzászólás megtekintése »
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.