Cikk oldal
2019-11-11

Nagy veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál

<a href='./uploads/files/original_20191110.jpg' target='_blank'>Fotó: H. Szabó Sándor</a>
Fotó: H. Szabó Sándor
Tudósok tiltakoznak a tó egészségét véleményük szerint kockára tevő gigaberuházás és a nádirtás ellen.


A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesült az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről a Balatonnál - kezdték a közleményüket, utalva

a nádasok irtására és az új ipari kikötő építésére.

A balatontipp.hu a közelmúltban írta meg, hogy Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában ipari kikötő épülhet. A vízügyi igazgatóság szerint iparvágányt terveznek, valamint szállítóhajók kikötésére, rakodására alkalmas helyet alakítanak ki a térségben.

"A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy

az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó - turisztikailag oly fontos - vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd"

- figyelmeztettek a szakemberek. Hozzátették: a BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet.

Forrás: infostart.hu
Szólj hozzá:
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.