Cikk oldal
2018-06-14

Nem fogják elhinni, mit láttak a halőrök a Keleti-főcsatornánál. Ők sem hitték el

Illusztráció
Illusztráció

Balmazújváros – Az orvhalászok és az orvhorgászok semmitől nem riadnak vissza, de a mostani eset példátlan a Keletinél.


Engedély nélkül nyolc bottal horgászott egy személy a Keleti-főcsatornán – számol be az elképesztő esetről a  Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének honlapja.

A halőrök szerdán a főcsatorna balmazújvárosi részén érték tetten az orvhorgászt, aki nyolc orsóval szerelt pecabottal próbálkozott rablóhalat fogni. A honlap megjegyzi,

a szövetség halőrei ennyi bottal horgászó személlyel még nem találkoztak ellenőrzéseik alkalmával.

Az orvhorgász elismerte a szabálysértést, a halőrök a mezőgazdasági és szakigazgatási hivatal vadászati és halászati osztályán feljelentették a hatóságnál.

Ha lett volna engedélye a férfinak, akkor is legfeljebb kettő - egyenként legfeljebb három horoggal felszerelt – pecabottal horgászhatott volna. Emellett a horgászok egy darab, egy négyzetméternél nem nagyobb csalihalfogó hálót használhatnak még.

Ettől az évtől egyébként sehol nem lehet horgászni horgászengedély nélkül. Korábban erre a magán horgásztavakon, a „kockatavakon” volt lehetőség.

Horgászvizsgát minden hónap elején lehet tenni Debrecenben, de ha valaki nem akar ezzel fáradni, válthat úgynevezett turista horgászjegyet. Ez kilencven napig érvényes, és egy interneten kitölthető vizsgát kell tenni hozzá. A teszt húsz kérdésből áll, s legalább 15-re helyesen kell válaszolni. Vizsgázni és a turista horgászjegyet kiváltani a tuhir.nebih.gov.hu oldalon lehet, ugyanitt segédanyagok is letölthetők a vizsgára való felkészülésben.

A turista horgászjegy csak egy alap engedély, ehhez területi jegyet vagy kockatavon napijegyet kell váltani.

Szerző: Rituper Tamás
Forrás & fotó: dehir.hu
Szólj hozzá:
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.