Cikk oldal
2018-07-04

Nem látják szívesen a horgászokat a Balaton körül

Nem látják szívesen a horgászokat a Balaton körül

Nem találják a helyüket a horgászok, mert egyre kevesebb a halfogásra alkalmas vízparti szakasz a Balatonon. A tó körül nem látják őket szívesen, ahogy a strandok területén és a legtöbb helyen a kikötői mólón sem. A balatoni halászat 2014-től elrendelt megszüntetése óta nincs ellentét a helyi halgazdálkodást ellátó vállalat és a horgászegyesületek között, azonban néhány korábbi horgász-sérelem mégis megmaradt. De horgászhely nélkül hogy űzzék a sportot?


A legnagyobb gond a jogi szabályozottság hiánya a balatoni horgászati lehetőségekkel kapcsolatban – mondta a Magyar Időknek Táncsics Aladár, a Bakony–Balaton Horgász-Szövetség elnöke, aki csaknem 10 ezer horgászt és 38 észak-balatoni horgászegyesületet képvisel. Bár idén már szerepel a horgászrendben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) kikötői szabályzatának horgászokra vonatkozó szakasza, ennek ellenére időnként még folytatódik a mólói horgászással kapcsolatos vita.

Ha kevés a horgászhely, nem tudnak a vízhez menni a horgászok
Ha kevés a horgászhely, nem tudnak a vízhez menni a horgászok

A Bahart vezetői úgy tapasztalják, hogy a társaság által üzemeltetett kikötőkben megy a mólói horgászás. Azonban időnként gondot okoz az általuk hátrahagyott szemét, apróhal vagy más hulladék eltakarítása. A társaság szerint azért a legtöbb helyen jó a kapcsolat a horgászsport képviselőivel, ezzel együtt a Bahart a továbbiakban is minden érintettet a kikötői rend betartására kér.

Egyre kevesebb a halfogásra alkalmas vízparti szakasz a Balatonon, pedig a horgász valójában egy tizenegy hónapon át fizető turista.
A strandfenntartó szabadon dönthet arról, helyet ad-e a horgászoknak. Akad olyan település, ahol ki vannak tiltva a strand területéről.

Azért hoztunk ilyen döntést, mert tavaly szeptember utolsó hetében, a hivatalos strandszezon befejeztével – amikor egyébként a tó vize még alkalmas volt fürdésre – éles konfliktus alakult ki a horgászok és a fürdőzők között. Főként amiatt, mert a horgászok felháborító állapotban hagyták ott a helyüket – mondta Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke. Vannak jó példák is: Keszthelyen a horgászok és az önkormányzat gond nélkül tudnak együttműködni.

Kozári Miklós, a Magyar Országos Horgászszövetség alelnöke arról beszélt, hogy beszűkültek a horgászok lehetőségei, mivel lassan a part egészét beépítik. A még megmaradt horgászhelyeken pedig az alapvető infra­struktúra sincs meg. Pedig a Balatonnál a 100 ezret is meghaladja a helyben lakó, illetve az odalátogató horgászok száma. Sőt, a családtagjaik­kal együtt egy szezonban akár a félmilliós létszámot is elérheti a horgászattal kapcsolatban a Balatonra érkezők száma.

Még sok a kihasználatlan lehetőség, az önkormányzatoknak pedig hozzáférhetővé kellene tenniük a horgászatra alkalmas partszakaszokat. Például egy tóra nyíló utca végén néhány horgászladik-kikötőhely kijelölésével és egy mobil – akár pénzbedobós – illemhely kihelyezésével sok gond elkerülhető lenne. A nyaralási időszak után pedig nyitva kellene hagyni a strandokat a horgászoknak – mondta a horgászszövetség alelnöke.

Forrás: magro.hu
Szólj hozzá:
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).