Cikk oldal
2018-02-14

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal!

<a href='./uploads/files/original_20180214.jpg' target='_blank'>© MTI / Ujvári Sándor</a>
© MTI / Ujvári Sándor

Legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte.


A "Balatoni hal" uniós oltalmának bejegyzését kezdeményezte a szaktárca. S még mielőtt bárki felhördülne, hogy nincs is szóra érdemes balatoni hal szerte a hazában, de még a tó környékén sem, hiszen tilos halászni, nézzük, mit is jelenthet ez.

Amint azt a Földművelésügyi Minisztérium január 26-i értesítője nyomán a boraszportal.hu is kiderítette, az oltalom a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött, illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozna.
A Balatoni Hal Konzorcium által benyújtott kérelem alapján "Balatoni hal" névvel – étkezési célra – csak a 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve a 1,5 kilogrammnál nagyobb pontyokat lehetne forgalmazni.
Az oltalmazott uszonyosok a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeiről, halastavakból kerülhetnek ki. Tekintve, hogy a Balatonban 2013. december 5. óta nincs – nem engedélyezett nyílt vízi kereskedelmi célú halászat (csak ökológiai, azaz szelektív és bemutató halászat).
Megjegyzés: Földrajzi árujelző uniós bejegyzésre vár még a szilvásváradi pisztráng, a jászsági nyári szarvasgomba és a homokháti őszibarack-pálinka is.

Forrás: hvg.hu
Szólj hozzá:
1212#1 2018. 02. 15., 22:216000km2-es
1212#2 2018. 02. 15., 22:18Nem látod azt a sok " " macskakörmöt a Balatoni hal körül?
A kapcsolat a balatoni hal és a "Balatoni hal" között mindössze annyi,hogy mindegyik vízben úszik. Csak míg az előbbi balatoni vízben,az utóbbit meg nem jellemezném.
A különbséget meg kár is ecsetelni....sem hidrológusnak,sem pedig biológusnak nem kell lenni ahhoz,hogy tudjuk . Általános iskolai anyag.
Mindössze játék a szavakkal. Ahogy az éttermek annak idején kiírták az étlapra,hogy "balatoni halászlé" . Megettük?... "megettük" (így is,meg úgy is)
A történet hasonlít a "balatoni hekk" történetéhez. A mi hekkünk,ami vizet látott ,meg Balatont is,(kívülről)de soha nem úszott benne. De legalább nem hülyítették vele a népet.
" Az oltalmazott uszonyosok a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeiről, halastavakból kerülhetnek ki. " Ebből a mondatból kiderül,hogy a halászati társaság magára szabta az oltalmi bejegyzést,és egyetlen bitorlója lehet a macskakörmös "balatoni hal"-nak. Pedig a cc.: 6000m2 -es vízgyűjtő területen számtalan halastó, helyezkedik még el.
manus#3 2018. 02. 15., 09:15Balatoni hal, ami soha egy percig sem úszott a Balatonban. Zseniális...
összes hozzászólás megtekintése »
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.