Cikk oldal
2017-11-19

Októberi balatoni halőrzési beszámoló

Októberi balatoni halőrzési beszámoló

Kevesebb volt az engedély nélküli horgász, többen próbáltak ugyanakkor trükközni a fogási napló vezetésével októberben a Balatonnál. A havi összesítésből jól kitűnik, hogy a halászati őrök átálltak a „téli üzemmódra”, amikor már többnyire a helyi horgászok adnak munkát.


A legnagyobb számú feljelentés a fogási napló vezetésének pontatlanságából, pontosabban az adminisztráció hiányából adódott. Tíz esetben találkoztak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őrei olyan spórolós horgásszal, aki igyekezett takarékoskodni a kvótával, heten voltak olyanok, akik a horgászattal töltött időt próbálták optimalizálni és három vagy éppen négy fogásra kész bottal várták a kapást.

Ebben a hónapban is akadt olyan „sportember”, aki a megengedettnél több, vagy éppen méreten aluli hallal hagyta volna el a vízpartot és olyan is, aki figyelmen kívül hagyta a horgászrend élve szállítást tiltó passzusát. A többi szabályszegővel egyetemben nekik is érkezik majd az illetékes hatóság halvédelmi bírságot megállapító határozata.

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
1212#1 2017. 11. 22., 22:53....virágzik a Balaton.... ;) nézőpont kérdése
szt meg egyre inkább hanyatlik.
na persze az- őshonosnak egyáltalán nem nevezhető típusú- ponty állomány szépen gyarapszik "kis" segítséggel.. szép mangalica alkatúak és súlyúak nevelődnek ki az igen gyenge tápláléklánc forgalmában, mely úgy néz ki > némi plankton,> rahedli kagyló >és néhány száz tonna ponty. a többi faj-fajta csak mellékszereplő.
A pénzhez meg mindenki ért.
bass222#2 2017. 11. 22., 09:50Kedves nagyvarad! Akkor ne vitatkozzunk, úgysincs min. Teljesen egyértelmű, hogy hülyeségekkel érvelsz. Az utolsó hozzászólásod pedig téged minősít!
nagyvarad1#3 2017. 11. 21., 14:35bass 222 ! Te s.fej vagy, és nem vitatkozunk....
nagyvarad1#4 2017. 11. 21., 14:29Jazon ! Egy szóval sem mondtam hogy az ellenőrzés felesleges. (Ezt Jazon mondja). Én azt mondtam,hogy középkori...Különös tekintettel az anti humán, ortodox értelmezésre ,melyet gyakorolnak a halőrök. "Mi az hogy fél centi"
- A KHESZ kezelésű vizeken bizonyos keszegeket is méretkorlátozás alá vonta a gazda. Pl. karika,dévér ,lapos keszeg. 15.cm a kifogható legkisebb méret. Az ennél kisebbet csalihalnak sem lehet használni.Ha tehát 14,5 cm,vagy ennél kisebb a karika keszeg amit csalinak használsz , az már 30 e-ft os büntetéssel teheted meg. Éves kvóta: Az említett területen évi össz. 100 kg fogható. Ebbe nem számít bele 2db 10 kg feletti harcsa.
Miért értetlenkedsz ha gőzöd nincs arról amiről beszélek? Akik ezen a területen horgásznak azok tudják,és értik....Te pedig ott karatézz ahol horgászol...
bass222#5 2017. 11. 21., 12:21Pár kiló... az a pár kiló ha mindenkinél el lenne engedve, akkor tonnákat jelentene! Igazad van, legyen egy kvóta, amit pár kilóval túl lehet lépni. :))) Vicces!Az ilyen szegény vaksi öregekről sokat hallani, akik minden nap kint vannak a parton és jóhiszeműen visznek haza mindent... Nem mondom, hogy a barátod ilyen, de a nagytöbbség halfarkas. A mostani szabályoknak és a profi csapatnak hála virágzik a Balaton, egyre több a hal, azok egyre nagyobbak. Érdemes ezen is elgondolkodni, nem csak a rendszert szídni!
jazon#6 2017. 11. 20., 17:43A szabályok azért bonyolultak,h. ne lehessen könnyen kijátszani. Szerinted az ellenőrzések feleslegesek?? Mi az,h. fél centivel kisebb csalihal?? A kívülről akasztást nem büntetik. Nyilvánvalóan ha nem gereblyéz módszerrel fogtad. Az éves kvóta darabszám korlátozást jelent nem kilót Te miről beszélsz??
nagyvarad1#7 2017. 11. 20., 15:34Mocsok horgászellenes bonyolult szabályokat nehéz betartani. Az egész új szabályozás arra épül,hogy munkája legyen a feleslegesen és hatalmas költségekkel létrehozott ellenőrző aparátusnak.. A már már középkori szabályozás közfelháborodást keltett a horgászok körében.( csak nem mernek szólni a vélt megtorlás miatt)....30 ezer forint,ha elfelejted megjelölni a napot amelyen horgászol. Másik 30 ha egy fél centivel kisebb csalihalat raksz a horogra.150-300-eig bünteti a kívülről akasztott halat akkor is ha nem gereblyézel.
Az egyik 80 éves öreg, és már vaksi dévaványai barátomtól bevonták az engedélyt,mert néhány kilóval meghaladta az éves kvótát. Pár kiló....Ráadásul 40-ezret taksálnak a nyakába a 67-e ft os nyugdíja terhére.... Köszi F.M.
összes hozzászólás megtekintése »
A viza íváskor akár 7 millió ikrát is lerakhat, azonban csak 12-18 éves korában éri el az ivarérettséget. Hossza elérheti a 9 métert, súlya pedig az 1500 kilogrammot. Akár 100 éves koráig is élhet.