Cikk oldal
2019-12-04

Óriási a harc az Év hala címért: két nagy ragadozó közül kerülhet ki a győztes

Óriási a harc az Év hala címért: két nagy ragadozó közül kerülhet ki a győztes

Két jelöltre egyszerűsödött a kérdés az 2020-as év hala szavazáson, a német bucó ugyanis annyira kevés szavazatot kapott eddig, hogy valószínűleg már nem tud beleszólni a versengésbe. A győztes tehát a süllő vagy a csuka lesz, szavazni pedig még december 31-én déli 12 óráig lehet.


Úgy tűnik, süllő vagy csuka lesz 2020-ban az év hala, erre a két jelöltre egyszerűsödött ugyanis a kérdés, mert a német bucó már aligha tud beleszólni a versengésbe - írja közleményében a Magyar Haltani Társaság. Pedig ez a mindössze arasznyi méretet elérő hal a Duna vízrendszerének bennszülött faja, amely szűk elterjedési területe és viszonylagos ritkasága miatt fokozottan védett. De azért ő sem zárható ki, hiszen ha a természetvédők sokasága tudomást szerez a versenyről, még csoda történhet.

Pillanatnyilag azonban két nagyra növő horgászhal áll az élen. Mindkettő ragadozó, mindkettő széles körű elterjedéssel bír, de úgy tűnik, hogy a kifinomult gasztronómiai értékrend a süllő javára billenti a mérleget. Ám a birkahús kedvelőinek jelentős része a halak közül is a karakteresebb ízű csukát részesíti előnyben. Ha közülük sokan aktivizálódnak, még megváltoztathatják a sorrendet.

Jelenleg kilencezer körül van a voksok száma, de ez akár tízezer fölé is emelkedhet. Szavazni december 31-én déli 12 óráig lehet a Magyar Haltani Társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php).

Szólj hozzá:
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.