Cikk oldal
2017-09-19

Orvhalászhajsza az éjszakában

Orvhalászhajsza az éjszakában

Szeptember 19-én az éjszakai/hajnali órákban a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Mezőtúri Horgász Egyesület halászati őreinek példás együttműködése eredményeként a Szarvas-Mezőtúr térségében lévő Túrtői-holtágnál elfogásra és rendőrkézre került egy feltételezett haltolvaj, aki a holtág kíméleti területén tiltott módon és tiltott eszközzel halászott.

Orvhalászhajsza az éjszakában

A feltételezett elkövetőt, előzetes felderítést követően a KHESZ halászati őre vonta ellenőrzés alá, amint az a holtág területét igyekezett motorkerékpáron elhagyni. A motor ülésén keresztben egy rafiazsák volt látható.

A halőr kérdésére az illető elmondta, hogy a zsákban egy meslencháló és halak vannak, amelyeket a Túrtői-holtág Bikás részén lévő kíméleti területről hozott fel, de a hálót nem ő helyezte oda.

A többi halászati őr megérkezéséig – számos figyelmeztetés ellenére – az intézkedés alá vont személy többször megkísérelte elhagyni a helyszínt, amelyet a KHESZ halászati őre sikerrel tudott egyedül megakadályozni. A halőri kollégák megérkezése után ismételt helyszínelhagyási kísérlettel próbálkozott az illető, de rövid éjszakai üldözés után ismét sikerült gátat vetni újabb vakmerő menekülési és egy erdőrészben való elbújási kísérletének.

A rendőrség kiérkezését követően a zsák tartalma feltárásra került, abból egy 75 méter hosszú meslencháló és több mint két tucat – még élő – ponty került elő, amelyekről fénykép és videó felvétel készült. Az eset részleteinek feltárása hatósági eljárás keretében folyik.

Orvhalászhajsza az éjszakában
Orvhalászhajsza az éjszakában
Orvhalászhajsza az éjszakában
Forrás & fotók: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
(www.khesz.hu)
Szólj hozzá:
jazon#1 2017. 09. 20., 23:24Elképesztő...
összes hozzászólás megtekintése »
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.