Cikk oldal
2018-01-05

Orvhalászt értek tetten a Hordódi-Holt-Tiszán

Orvhalászt értek tetten a Hordódi-Holt-Tiszán
Illusztráció (fotó forrása)

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. halászati őrei 2018. január 3-án napközben szolgálat teljesítés közben orvhalászt értek tetten. Mobil csónakjukkal a Hordódi-Holt-Tiszára érve vették észre a nyakzóhálót éppen kezelő N. CS. négyesi lakost. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai videofelvételen rögzítették a cselekményt, és a menekülő orvhalász után eredtek, akit az erdőben sikerült feltartóztatni, majd a nehezen megközelíthető területről kivezetni a rendőri előállításhoz. Ezt követően megkezdték az intézkedést a helyszínre hívott vízirendészeti munkatársaikkal kiegészülve. Az elkövetőnél tartott házkutatás során további tiltott halászeszközt találtak, majd az előállítás a kiskörei vízirendészeti rendőrőrsön folytatódott.

A közigazgatási eljárás során a kiszabható büntetés mértéke 10-től 500 ezer forintig terjedhet, valamint az elkövetőt 3 hónaptól 3 évig terjedő időszakra eltilthatják az állami horgász- vagy halászjegy váltásától. Ezen felül a rendőrség orvhalászat bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)
Szólj hozzá:
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.