Cikk oldal
2020-01-21

Orvhalászt értek tetten a Keleti-főcsatornán

Orvhalászt értek tetten a Keleti-főcsatornán

A Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének halőrei – a Keleti-főcsatorna böszörményi szakaszán – 2020. január 15-én és január 16-án technikai eszközök segítségével megfigyelést végeztek orvhalászat gyanúja miatt.

Az orvhalászat tényét alátámasztotta, hogy 2020. január 16-án 07 óra 15 perckor a Brassó zugi tó felől az erdősávon át egy férfi érkezett a gátra gumicsónakot vontatva maga után. A csónakot vízre tette majd, a Keleti-főcsatornán keresztbe kifeszített nyakzóháló tartalmát kezdte kiüríteni, amit a halőrök digitálisan rögzítettek.

Amint a csónakkal az ismeretlen személy a partra evezett a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének halőrei intézkedés alá vonták. Mivel a Keleti-főcsatornán sem lehet halászni ezért a halőrök rendőri segítséget kértek és kaptak a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányságtól orvhalászat vétség megalapozott gyanúja miatt.

Miután a rendőrök megérkeztek, átvették az intézkedést a halőröktől. Amíg a rendőrök az elkövetővel voltak elfoglalva addig a halőrök felszedték a kb. 50 méter hosszú nyakzóhálót a Kelet vízéből, és bűnjelként átadták a rendőrhatóságnak. Mivel engedély nélkül, tiltott eszközzel történt halászat, ezért az elkövetőt a Rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták.


Forrás: YouTube / Debrecen Mohosz

Forrás & fotó: Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége
Szólj hozzá:
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.