Cikk oldal
2020-01-12

Rendkívüli zsákmány akadt egy balatoni pecás horgára

Fotó forrása: BHNp Zrt. (balatonihal.hu)
Fotó forrása: BHNp Zrt. (balatonihal.hu)

Gyönyörű mintázatú menyhalat fogott egy horgász csütörtök hajnalban a badacsonyi mólón.


A fogás nem a mérete miatt kiemelt jelentőségű, hanem mert azt bizonyítja: sikeresek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. erőfeszítései a hatvanas években kihalt őshonos halfaj újrahonosítására.

Két ajkai horgász elsősorban süllőzni érkezett Badacsonyba, de a hártyásodó jég miatt várniuk kellett. A megforduló szél 23:00 óra körül tisztította ki a terepet, a kitartó horgászok ekkor tudták bevetni készségeiket, amelyeken fagyasztott fűzött csalihalat kínáltak fel. Az éjszaka során érkezett is két süllő, majd hajnalban egy gyönyörű mintájú menyhal bukkant a felszínre. Szerencsére, a horog a szájszélbe akadt, így gyors fotózás és mérés után a zsákmány egészségesen úszhatott vissza élőhelyére – olvasható a beszámoló a halgazdálkodási cég honlapján. A jelek szerint ez a faj jól érezi magát a Balatonban, legalábbis erre lehet következtetni a 44 cm-es és 0,91 kg-os testméretből.

Forrás: infostart.hu
Szólj hozzá:
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.