Cikk oldal
2019-09-17

Szakmai nap az Alcsi Holt-Tiszáról

<a href='./uploads/files/original_20190917.jpg' target='_blank'>Illusztráció (fotó forrása: JNSZ.hu)</a>
Illusztráció (fotó forrása: JNSZ.hu)

Az Alcsi Holt-Tiszáról rendezett szakmai napot szeptember 12-én a Magyar Hidrológiai Társaság Környezetvédelmi Szakosztálya és Szolnoki Területi Szervezete a KÖTIVIZIG zsúfolásig telt központi tanácstermében. Az eseményen szó esett a népszerű holtág kialakulásáról, halgazdálkodásáról, vízminőségéről, a megyeszékhely ivóvízellátásában betöltött szerepéről, valamint a Tisza-tavi kódex analógiájára életre hívott, a holtág fenntartható használatának szabályait összegző dokumentumról.

A meghívottakat Lovas Attila, az MHT Szolnoki Területi Szervezetének elnöke, a KÖTIVIZIG igazgatója köszöntette. Első előadóként Horváth Béla, az igazgatóság nyugalmazott főmérnöke az Alcsi Holt-Tisza kódexről tájékoztatta a hallgatóságot, majd a holtág halgazdálkodásáról osztotta meg gondolatait. A továbbiakban a KÖTIVIZIG részéről Békési István az Alcsi Holt-Tisza kialakulásáról mesélt, Zong Rita a holtág rövid bemutatására vállalkozott, Szántó Nikoletta pedig Alcsi Holt-Tisza vízminőségéről számolt be.  A VCSM Zrt. részéről Kovács Zoltán Szolnok város ivóvízellátása a Tiszából és az Alcsi Holt-Tiszából címmel tartott előadást.

Szerző: Laczi Zoltán
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
(kotivizig.hu)
Szólj hozzá:
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.