Cikk oldal
2019-01-05

Szerbiában betiltották a kecsege halászatát és horgászatát

<a href='./uploads/files/original_20190105.jpg' target='_blank'>Fotó forrása: szabadmagyarszo.com</a>
Fotó forrása: szabadmagyarszo.com

Január elsejétől életbe lépett a kecsege kifogási tilalma. A szerb környezetvédelmi minisztérium még tavaly elfogadta a Természetvédelmi Világszövetség (World Conservation Union vagy International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, röviden IUCN) javaslatát, hogy tiltsa be a kecsege halászatát, aminek köszönhetően megújulhat ez a veszélyeztetett halfaj állománya.

Az IUCN még tavaly júniusban tette közzé tanulmányát, amely arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy a kecsegét a kifogási tilalmának az időszakában is intenzíven halásszák, s az így kifogott halat országszerte a törvénnyel engedélyezett nagyság (40 cm) alatt értékesítik a piacokon, illetve az éttermekben. A Szerbia természetvédelmi helyzetéről szóló 2017-es jelentés értelmében a kecsege halászata az utóbbi években 44 százalékkal növekedett meg.

A kecsege (Acipenser ruthenus) a csontos halak főosztályának a sugaras úszójú halak osztályába, ezen belül a tokalakúak rendjébe és a valódi tokfélékcsaládjába tartozó faj. A Fekete-tenger, az Azovi- tenger, a Kaszpi-tenger vízgyűjtő területén, az Északi Jeges-tengerbe ömlő folyók közül az Ob-Irtis-Jenyiszej vízrendszerében honos. A Dunában és nagyobb mellékfolyóiban egészen Bajorországig előfordul. A Tiszában úgyszintén honos fajta.

Szerző: Makai Ákos
Forrás: szabadmagyarszo.com
Szólj hozzá:
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.